Jak jsme nakonec neusušili BBQ příchuť

Čas od času, k radosti všech, vypustíme limitovanou edici našeho sušeného masa. Přečti si jak jsme ale zkoušeli usušit hovězí maso s BBQ příchutí a nevyšlo nám to.

maso-here-bbq

BBQ omáčky a marinády jsou oblíbený na steak, do burgerů a kdo ví, kde ještě. K sušenýmu masu by mohly patřit taky. Přeci jen jerky nebo biltong jsou vlastně kusy steaku nasekaný do pytlíku. Jenže pak začneš s přípravou a narazíš na pár nepříjemností, které ti vezmou vítr z plachet. 

Nebudeme se tu bavit o nějaké kupované omáčce, která je plná éček. Tu prostě na naše 100% přírodní sušené maso nikdy kydat nebudeme. Správná, doma vyrobená, BBQ omáčka obsahuje přibližně tohle:

  • chilli paprička
  • hnědý cukr
  • mletá pálivá paprika
  • česnek
  • vývar
  • sojová omáčka
  • mletá sladká paprika
  • kečup
  • olej
  • cibule
  • bílý vinný ocet

Naše maso před sušením několik hodin plave v octu, aby se jeho struktura trochu narušila a lépe se kousalo. Pak ho teprve kořeníme a případně marinujeme. Maso vždycky krájíme ručně a každý kousek je tak jinak velký a různě silně kořeněný. Což ale vůbec nevadí, protože když si člověk dá několik kousků za sebou, tak celková chuť bude v rovnováze. V případě omáčky ale nastává problém.

Maso sušíme 8 až 10 hodin při teplotách do 70 °C. A to bohužel stačí k tomu, aby se omáčka k masu na některých místech "připekla" a předala dovnitř nepříjemnou chuť spáleniny. Na první pohled to ovšem poznat nejde, protože každý kousek vypadá stejně. Stačí však jeden nebo dva zmetci v pytlíku a celý chuťový zážitek pak stojí za nic. Našli jsme sice v našem okolí i blázny, kterým to dokonce prý chutnalo. Naším testem kvality ale tohle maso neprošlo.

Chybami se člověk učí. Naštěstí je na světě tisíc jiných chutí, které se dají s masem snadno kombinovat a vysoké teploty jim nevadí. Jakou další limitovanou edici máme připravit? Napiš nám to dolů do komentářů.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení