Recept na hovězí biltong s kampotským pepřem

Začátkem června jsme vypustili na světlo světa novinku v podobě Hovězího biltongu s kampotským pepřem. Nebyli bychom to my, kdybychom vám neukázali, jak si toto prémiové sušené maso udělat doma. Navíc se na našem e-shopu objevil červený kampotský pepř, který si už teď můžeš objednávat a zkusit si udělat náš ikonický biltong s nejlepším pepřem na světě.

Ingredience

Vybavení

  • ostrý nůž
  • čistá krájecí plocha
  • mísa na marinování
  • sušička nebo trouba

Krájení

Očisti a opracuj maso. Všechny šlachy a pojiva (prostě to bílé) musí pryč. Maso rozkrájej na malé, tenké kousky. Pokud máš prostornou sušičku nebo možnost maso sušit ve visu, tak klidně krájej delší pruhy a maso si pak budeš po usušení sekat na kousky dle libosti.

image (25)-min

Kořenění

Maso se musí vždy před marinováním okořenit. Právě tady použij naší Základní kořenící směs. Na 1 kilo masa použij 15 gramů koření a dobře ho promíchej s masem ve velké míse.

Marinování

Okořeněné maso dej do dózy, kde ho prolij 50 ml naším Jablečným octem. Zavři dózu a nech maso alespoň 12 hodin marinovat. Pro lepší promíchání můžeš dózu po pár hodinách obratit vzhůru nohama, aby maso bylo rovnoměrně naložené. Ocet je skvělý konzervant a povoluje vlákna masa, aby nebylo po usušení tak tvrdé.

image (20)-min

Dochucení

Vyndej namarinované maso z dózy, nech okapat ocet a dej ho do mísy. Sáhni po drceném červeném kampotském pepři a na 1 kilogram syrového masa ho použij 12,5 gramů. Můžeš ale samozřejmě zvolit vlastní poměr. Pepř pak rovnoměrně promíchej s masem a začni ládovat do sušičky.

image (10)-min

Sušení

Pokud používáš sušičku na ovoce, tak rozprostři maso po platech a dohlédni na to, aby se maso nedotýkalo. Pokud maso sušíš v troubě, můžeš ho zavěsit na háčky. Dej pod něj ovšem plech, který zachytí odkapávající ocet. Pokud máš sušičku se špatnou cirkulací vzduchu, klidně po několika hodinách plata přeskládej, aby došlo k rovnoměrnému sušení.

Maso se suší při nízké teplotě. Chceme ho vysušit, nikoliv upéct. Sušíme zhruba na 30-40°C po dobu 4 dnů. Pokud máš raději méně udělané maso, vytáhni maso ze sušičky nebo trouby dříve. Pokud máš naopak raději maso usušené skrz na skrz, můžeš ho nechat v sušičce déle. Po usušení dej maso na vzduch a nech ho ještě pár hodin uležet.

image (26)-min

A je to! Usušené maso pak skladuj ve vakuové dóze, krabičce nebo v doypacku s absorbérem kyslíku. Mělo by ti pak vydržet i několik týdnů. Pokud máš nějaké další otázky, napiš nám na facebooku nebo na e-mail.

Masu Zdar!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení