Adventní kalendář je tu!

Drazí masožravci, už třetí rok po sobě jsme pro vás sestavili náš adventní kalendář, který vám nabídne 24 druhů sušeného masa od výrobců z různých koutů Evropy. V letošním roce jsme se zaměřili více na prezentaci jednotlivých značek, protože za každou z nich stojí jiný příběh a také my k nim máme určitá pouta. Celkem se letos zapojilo 9 výrobců ze 4 zemí. Nabídka příchutí je tak skutečně pestrá a doufáme, že vás bude ochutnávání bavit a ukrátí vám čekání na Vánoce. Zdraví vás zakladatelé Maso Here - Kuba & Ondra.

mockup-kalendar01-min

Co tedy v našem kalednáři najdeš za značky?

Maso Here

Historie Maso Here se píše od roku 2016. Naše zkušenosti s výrobou sušeného masa sahají ale až do roku 2010, kdy jeden z nás - Ondra - pobýval v Jihoafrické republice, kde se naučil sušit biltong. Začátky byly klasické. Nabízeli jsme maso na trzích a pak i ve vlastním eshopu. Přišlo nám to ale trochu málo a tak jsme hledali cestu, jak to všechno dělat trochu jinak. Rozhodli jsme se, že vydáme na cestu osvěty a popularizace sušeného masa. A pokud něco takového chcete dělat, tak nesmíte hledět jenom na sebe, ale hlavně sdílet know-how a přinášet na trh druhy a příchutě mas, které nejsou tak časté. Stále vyrábíme hlavně náš vlastní biltong, ale po letech už nemůžeme opomenout fakt, že mnoho lidí nás zná hlavně proto, že radíme jak sušit maso doma, nebo jaké značky a druhy masa se hodí k různým příležitostem.

MASO HERE - Adventní kalendar 5-min

Runder Biltong

Runder je holandská firma založená dvěma kamarády, které očarovala africká příprava sušeného masa. Dávají si záležet na kvalitních surovinách a tradičních postupech. Výsledkem je pak biltong s perfektní strukturou a výbornou chutí. Runder jsme objevili na Instagramu, protože jejich fotky šťavnatého biltongu prostě nešly přehlédnout. Kromě biltongu tak můžeme doporučit i jejich droëwors nebo biltong sticks.

S Kylem, jedním ze zakladatelů, si občas voláme a vzájemně si radíme, jak naše produkty udělat ještě lepší. To je přístup, kterého si velmi vážíme. Runder biltong je jedním z nejjemnějších v Evropě a je skvělé, že i jeho výrobci se snaží, aby kvalita sušeného masa byla co nejlepší napříč všemi státy.

Svarog

Svarog je celkem mladá firma, která vznikla v roce 2016 a dlouhou dobu to byl jediný výrobce hovězího jerky v celém Slovinsku. Za tuto dobu získala firma již dvakrát bronzovou cenu kvality na mezinárodním veletru zemědělství a potravin AGRA. Jejich maso pochází výhradně ze slovinských chovů a je zařazeno do programu instutu ZRNJE což je nezisková, humanitární organizace založená s myšlenkou vzdělávat děti a dospělé v oblasti zdravého a bezpečného života. Asi je třeba říct, že jerky od Svarogu je tak trochu jiné. Má specifickou konzistenci a občas je třeba ochutnat více druhů sušeného masa, aby se nakonec člověk ke Svarogu vrátil a řekl si, že tohle maso je vlastně naprosto skvělé.

MASO HERE - Adventní kalendar 02-min

Zulu Biltong

Zulu Biltong vznikl z dlouhodobě budované závislosti na sušeném mase, kterou si jeho tvůrce Pavel Kroužecký vypěstoval během svého života v Jihoafrické republice, kde prožil dobrodružných 30 let. Jedna z jeho dcer se dokonce provdala za Jihoafričana, který vlastní výrobnu sušeného masa, ve které dle prastaré rodinné receptury vyrábí biltong a předávají si zkušenosti z generace na generaci. Po návratu do České republiky mu chyběla nejen Afrika, ale také s ní úzce spojená chuť biltongu a Zulu Biltong byl na světě. Největší poctou pro Pavla pak bylo, když v České republice vyrobený biltong nechal ochutnat svému zeťovi při návštěvě Jihoafrické republiky a on se usmál a řekl: „Dobře jsem tě to naučil….“.

Jimmy's Food

Honza Blaha alias Jimmy je nekorunovaným králem brněnského světa sušeného masa. Jeho jerky patří už ke klasice, která je na trhu řadu let. Ti, kdo se v sušeném mase vyznají na značku Jimmy’s Food tak už určitě někdy narazili. “Ještě jako malý kluk jsem někde ochutnal sušené maso, a tak moc mi zachutnalo, že jsem ho okamžitě začal sušit různými způsoby sám – na topení, nad krbem, na sluníčku, v troubě, a nebo jen tak v průvanu. Sušil jsem opravdu vše a postupem času mi to docela začalo jít.” Takhle popisuje Honza svoje začátky. Dnes v jeho nabídce najdete jerky čtyř různých příchutí a rozhodně od doby prvních pokusů ušel velký kus cesty. Maso pořád vyrábí ale se stejnou láskou a nadšením jako na začátku.

Rustic Jerky

Za značkou Rustic Jerky stojí Angličan Phil a Ir Mark. Než Mark potkal Phila, měl Mark už svoje domácí jerky dávno otestované mezi svými přáteli. Teprve však setkáním s Philem odstartovalo nejen velké přátelství, ale také příběh těch nejúžasnějších česko-britských jerky na lokálním trhu. Cílem obou bylo uvést na trh prémiové jerky vyrobené z čerstvých surovin a toho nejlepšího hovězího masa od českých farmářů. „Kouzlo jerky je v tom, že se hodí skoro pro každou příležitost. Od těch nejzdravějších dietních plánů až k línému večeru s pivem nebo filmem,“ říká Mark. V našem kalendáři můžete ochutnat dvě příchutě, které v jejich běžné nabídce nenajdete. Takže - Go Natural, Go Rustic!

Jamiro's 

Za značkou Jamiro's stojí Radek, ale všichni mu již dlouhé roky říkají Jamiro. Se sušením masa Radek začal někdy okolo roku 2010. Začal vyrábět jerky pro sebe a pro své kamarády k různým turistickým a sportovním příležitostem, ať to bylo sjíždění vody, horská turistika, zimní freeriding a další jiné aktivity. Jerky měly vždy veliký ohlas a bylo běžné, že várky připravené na celé pobyty se většinou snědly během prvních večerů. To Jamira utvrzovalo v tom, že dělá něco, co lidi baví a umí to i ocenit. Jamiro’s jerky s octovou příchutí navíc získalo v tomto roce ocenení Great Taste, uznávané mezinárodní gastronomické soutěže, která je často nazývána gastro Oscarem. V Čechách se jim to tak povedlo jako prvnímu výrobci sušeného masa.

MASO HERE - Adventní kalendar 03-min

Kuivalihakundi

Za touto pochoutkou z Finska stojí zakladatel Timo Lehti, který byl nespokojený s nabídkou jerky a rozhodl se začít sušit svoje maso. Nejprve rozjel e-shop se svým původním produktem. A už o dva roky později se na světlo světa dostává značka Kuivalihakundi. Dneska je tohle finské jerky jedno z nejvýraznějších na skandinávském trhu. Mají velkou škálu druhů masa i příchutí, takže si vybere opravdu každý.

Různé druhy jsme ochutnali i v jednom z našich videí. Tak se koukni, co všechno Timo a jeho banda vyrábí. Tyhle lidi jsou vážně do sušení masa hodně zapálený. Pro pobavení taky doporučujeme sledovat jejich Instagram, který fakt stojí za follow. A vůbec nevadí, že tomu není rozumět.

Telcek

Za značkou Telcek stojí EKO - FARMA Orlí Vrch, která hospodaří v drsné, ale nádherné krajině Hrubého Jeseníku, na náhorní rovině osady Rejvíz v nadmořské výšce 772 metrů. Na farmě chovají koně, kozy, slepice, divoká a domácí prasata a pštrosa alternativním způsobem ve volné přírodě.

Maso od Telcka je rozhodně své. Není to ani biltong ani jerky. Nicméně by ho měl vyzkoušet každý, kdo to se sušeným masem myslí vážně. Ani my jsme na začátku netušili, co si o tomto mase myslet. Počátečná váhání ale nakonec vystřídalo nadšení. A od doby, kdy jsme ho zařadili do naší nabídky se už nezaměřujeme jenom na jerky a biltong, protože svět sušeného masa je mnohem pestřejší.

A jak říkáme: "Na každého někde čeká sušené maso, které mu budechutnat. My jsme tady od toho, abychom mu ho pomohli najít." Tak doufáme, že v našem kalednáři těch kousků najdete co nejvíc!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz