Recept na sušené hovězí maso naložené v soli a sušené ve visu v gáze

Recept na sušené hovězí od Jana Zelenky. Když jsme na náš Facebook a Instagram dali fotku jeho sušené nádhery, kterou nám poslal, tak se ihned ozvalo mnoho lidí s žádostí o recept. Proto jsme se rychle s Honzou spojili a požádali ho o prozrazení celého postupu. Tady teda je.. Honzo - moc děkujeme!

Potřebujeme

  • hovězí maso - může být jakékoliv, já doporučuji kýtu, ořech nebo falešnou svíčkovou
  • sůl (stačí úplně obyčejná - důležité je, aby maso v nádobě bylo obaleno a zasypáno všude)
  • uzavíratelná nádoba
  • koření na obalení - zde samozřejmě dle libosti (moje oblíbená kombinace je sušený česnek, sušená uzená paprika, kari, sójová omáčka + voda na zvlhčení pasty)
  • sterilní obinadlo
  • provázek nebo hák na pověšení

Postup

Maso dokonale odblaníme a osušíme. Ideální váha pro jeden kus je 1 kilogram.

susene-hovezi-recept01

Poté ze všech stran obalíme v soli a vložíme do nádoby, do které jsme na dno už předem nasypali cca 1 cm soli a maso zasypeme solí tak, aby nebylo vůbec vidět. Nádoba by neměla být o mnoho větší, než maso, aby se zbytečně neplýtvalo solí, protože SŮL NAD ZLATO!

susene-hovezi-recept02

Vložíme na 3 dny do lednice a každý den odléváme z nádoby vodu, kterou sůl z masa vytáhla. Po třech dnech vyjmeme maso z nádoby, opláchneme ho a vložíme do studené vody, aby se vyplavila sůl. Po cca 1 hodině proces opakujeme.

Po 2 hodinách "odsolovací" lázně maso vyndáme a osušíme. Na okraji uděláme díru, kterou protáhneme provázek nebo hák a necháme hodinu volně viset. 

Mezitím si uděláme pastu z koření a sójovky, kterou budeme maso potírat. Lze použít nůž v kombinaci s mokrou rukou, kteoru se všechno pěkně zahladí. Když máme pastu po celém obvodu masa rovnopměrně rozetřenou, začneme maso omotávat gázou. Tu je dobré si připravit předem, protože s rukama od pasty se to pak špatně dohání. Maso by nemělo být omotáno moc, jinak se mohou tvořit plísně. Doporučuje se motat tak dlouho, dokud pasta neprosakuje skrz obinadlo. 

susene-hovezi-recept03

Dál už stačí jen pověsit maso a čekat. Někdo suší ve špajzu, ale nabízí se i garáž nebo sklep.

susene-hovezi-recept04

Po 1 týdnu sušení doporučuji maso zmáčknout. Jestli je pořád měkké sušíme dál. Hotové maso by nemělo při zmáčknutí "pružit". Ovšem záleží opět na osobní preferenci. Já mám radši maso živější a ne úplně usušené.

susene-hovezi-recept05

Nakonec nakrájet a sníst. U nás moc dlouho nevydrží, takže jich dělám více najednou. 

susene-hovezi-recept06

MASU ZDAR!!
Jan Zelenka