Klasická Basturma 50g

109 Kč / ks
Skladem (8 ks)
Můžeme doručit do:
14.4.2021

Vysoce kořeněné, na vzduchu sušené hovězí maso. K výrobě basutrmy se používá 8 druhů koření. Tím hlavnim je čaman (pískavice). Skvělá je jako předkrm například k vínu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Basturma, někdy také basterma, pastirma nebo pastourma, je kořeněné, vzduchem vysušené a vytvrzené hovězí maso, které je typické pro národní kuchyně Středního východu. Basturma je obecně uznávaným standardem v kuchyni turecké, arménské a jiných zakavkazských zemí. 

Výroba

Nezbytnou podmínkou pro kvalitní finální produkt je vhodně zvolené maso. Na první pohled se zdá, že je to banální a jednoduchá záležitost, avšak dokud člověk neochutná a neporovná kvalitu masa, nikdy nepozná, jak moc je tento výběr důležitý.

Je tak nutné dodržovat určitá pravidla:

  1. Musí se jednat o čerstvé a ne mražené maso od ověřeného dodavatele. Čerstvé maso se od mraženého zásadně liší svou vnitřní strukturou, při zmrazení navíc maso ztrácí aroma i chuť.
  2. Je možné pracovat pouze s libovým masem, tedy se samotnou svalovou tkání. Je to ideální pro samotnou přípravu masa a urychlí proces jeho opracování. Je sice dražší, ale maso je kvalitnější a nezůstávají po něm prakticky žádné nepoužitelné odkrojky, čímž je částečně kompenzovaná vysoká cena masa.
  3. A na závěr — čím vzdáleněji se odkrojené maso nacházelo od rohů a kopyt zvířete, tím je jemnější (je menší svalové napětí). Po řadě experimentů jsem se spokojil s kulatou býčí vrchní plecí. Maso z býků je složeno z objemnějších svalových vláken, což vede k lepší kvalitě basturmy.

clanek-min

Složení

Jenom kulatá býčí vrchní plec (váleček, falešná svíčková), sůl, koření, sójová omáčka

Alergeny

Sójová omáčka

Nutriční hodnoty 

Počítáno na 100 g výrobku
Energetické hodnoty (kJ/kcal) 218
Tuk 13 g
Sacharidy 0 g
Bílkoviny 21 g
Sůl 5,8 g

Doplňkové parametry

Kategorie: Další druhy
Typ sušeného masa: Basturma
Druh masa: Hovězí
Příchuť: Originál
Gramáž: 50 g
Pálivost: Nepálí
Země původu: Česká republika

Test: Basturma.cz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

basturma-cover-min

Denis Gončar a jeho firma Pelmen již 8 let vyrábí hlavně pelmeně. Začátkem minulého roku ovšem přišel nápad zkusit zařadit do nabídky také sušené maso, které Denisova babička sušila na krymské Jaltě. Sušila hovězí basturmu na zahrádce ve stínu pod velkým fíkovníkem a byla to pecka. Po mnoha pokusech a omylech se nakonec povedlo recept oživit a basturma od Pelmen.cz byla na světě.

O tom jak se Denisova basturma vyrábí se můžeš dočíst v článku, který k tomuto účelu sepsal.