Slaná Basturma 50g
Kód: P151poštovné zdarma.
maso nebude chutnat.
ve všední dny do 24 hodin.
Detailní popis produktu
Basturma, někdy také basterma, pastirma nebo pastourma, je kořeněné, vzduchem vysušené a vytvrzené hovězí maso, které je typické pro národní kuchyně Středního východu. Basturma je obecně uznávaným standardem v kuchyni turecké, arménské a jiných zakavkazských zemí.
Výroba
Nezbytnou podmínkou pro kvalitní finální produkt je vhodně zvolené maso. Na první pohled se zdá, že je to banální a jednoduchá záležitost, avšak dokud člověk neochutná a neporovná kvalitu masa, nikdy nepozná, jak moc je tento výběr důležitý.
Je tak nutné dodržovat určitá pravidla:
- Musí se jednat o čerstvé a ne mražené maso od ověřeného dodavatele. Čerstvé maso se od mraženého zásadně liší svou vnitřní strukturou, při zmrazení navíc maso ztrácí aroma i chuť.
- Je možné pracovat pouze s libovým masem, tedy se samotnou svalovou tkání. Je to ideální pro samotnou přípravu masa a urychlí proces jeho opracování. Je sice dražší, ale maso je kvalitnější a nezůstávají po něm prakticky žádné nepoužitelné odkrojky, čímž je částečně kompenzovaná vysoká cena masa.
- A na závěr — čím vzdáleněji se odkrojené maso nacházelo od rohů a kopyt zvířete, tím je jemnější (je menší svalové napětí). Po řadě experimentů jsem se spokojil s kulatou býčí vrchní plecí. Maso z býků je složeno z objemnějších svalových vláken, což vede k lepší kvalitě basturmy.
Složení
Jenom kulatá býčí vrchní plec (váleček, falešná svíčková), sůl, koření, sójová omáčka
Alergeny
Sójová omáčka
Nutriční hodnoty
Počítáno na 100 g výrobku | |
Energetické hodnoty (kJ/kcal) | 218 |
Tuk | 13 g |
Sacharidy | 0 g |
Bílkoviny | 21 g |
Sůl | 6,9 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Archiv produktů |
---|---|
Hmotnost: | 0.078 kg |
Typ sušeného masa: | Basturma |
Druh masa: | Hovězí |
Příchuť: | Sůl |
Gramáž: | 50 g |
Pálivost: | Nepálí |
Země původu: | Česká republika |
Test: Basturma.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Výrobce: PELMEN.CZ, s.r.o. Mattioliho 3274/1, 106 00 Praha-Záběhlice
Denis Gončar a jeho firma Pelmen již 8 let vyrábí hlavně pelmeně. Začátkem minulého roku ovšem přišel nápad zkusit zařadit do nabídky také sušené maso, které Denisova babička sušila na krymské Jaltě. Sušila hovězí basturmu na zahrádce ve stínu pod velkým fíkovníkem a byla to pecka. Po mnoha pokusech a omylech se nakonec povedlo recept oživit a basturma od Pelmen.cz byla na světě.
O tom jak se Denisova basturma vyrábí se můžeš dočíst v článku, který k tomuto účelu sepsal.