Sušené maso nemusí být jenom z hovězího: Co všechno se dá koupit na Internetu

Sušené hovězí maso ve stylu beef jerky, nebo jako tradiční biltong už je klasika. Ale rozhodně není od věci se podívat, co všechno se dá usušit a tedy i koupit různě po světě. Sestavili jsme pro tebe seznam nejzajímavějších (a pro Čecha možná i dost exotických) druhů sušeného masa.

susene-maso-exotic

Pokud jsi nečetl náš článek "17 druhů masa, které lze použít k přípravě sušeného masa" možná budeš z tohoto seznam zaskočený. Nicméně sušit se dá opravdu všechno a tentokrát jsme pro tebe připravili naprosto konkrétní seznam toho, co je k dostání na Internetu:

Jerky z aligátora

Je libo jerky z aligátoří svíčkové? Žádnej problém. Nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin. 

Kde koupit: Mountain America Jerky

Krajtí jerky

Jerky je taky slušná exotika. Chuť je podobná aligátorovi, v tomto případě v pepřové úpravě. Cenově se to rozhodně řadí mezi sušené rolls-royce. 

Kde koupit: Outlaw Jerky

Zebra biltong

Tohle není tak exotické, jako spíš velmi špatně dostupné maso. K zebřímu nebo žirafímu masu se prostě mnoho výrobců sušeného masa vůbec nedostane.

Kde koupit: Limpopo Biltong

Jerky z medvěda

Ještě před rokem jsme skutečně jednali s jedním ruským výrobcem sušeného maso o tom, že by nám dodával jerky z medvěda. Nicméně dohoda neproběhla kvůli jazykové i legislativní bariéře.

Kde koupit: Aspoň obrázek zde

Koňské jerky

Tady máme poměrně čerstvou zkušenost, protože koňské jerky se k nám dostalo loni díky kamarádovi z Kazachstánu. Naše video s ochutnávkou najdeš tady: 

Kapří jerky

Podle nás to je naprostej úlet. Ale chápeme to. Jižní Čechy, lokální produkt a tak dále. No vlastně světová rarita. Ukažte mi výrobce, co dělá jerky z kapra na západ od našich hranic. 

Kde koupit: Jihočeské jerky

Jerky z tibetského Yaka

Jerky vyrobené z tibetského yaka jsou pro nás skutečná rarita. Jedná se o extrémně libové maso, jehož profil se vyznačuje vyšším obsahem bílkovin a méně kaloriemi a tuky než hovězí maso. S ním ho ostatně i mnozí porovnávají pro jeho podobnou chuť.

Kde koupit: Mountain America Jerky

Kachní jerky

A ještě jednou borci z Mountain America. Ty si vážně libují ve výrobě netradičních kousků. Jejich jerky z kachních prsou s mírně nasládlou chutí, doplněné trochou černého pepře by se asi daly usušit bez problémů i u nás.

Kde koupit: Mountain America Jerky

Klokaní Jerky

Maso klokanů má vysoký obsah bílkovin, omega 3 mastných kyselin a železa a těší se po celém světě velké oblibě. Klokaní maso je považováno za červené maso a připravuje se podobně jako hovězí.

Kde koupit: Australia the Gift

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz