17 druhů masa, které lze použít k přípravě sušeného masa

Jaké maso se hodí na sušení? Inu skoro každé, dalo by se říct. Ale proč se omezovat jen na běžně dostupné druhy, které už dneska každý zná. Dneska ti tak servírujeme seznam 17 variant, které jsou prověřené a rozšířené po celém světě. Ber to tedy jako důkaz toho, že sušit se dá opravdu všechno.

17-druhu-mase-na-suseni-jerky

1. Aligátor

Maso z aligátorů je známé tím, že má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah kalorií a nasycených tuků a naopak vysoký obsah nenasycených tuků. Jerky z aligátora je celkem populární pochoutka, která je většinou vyrobena z proužků "aligátoří svíčkové". Tohle jerky má jemnou chuť a pevnou strukturu. 

2. Alpaka

Maso z alpaky je známé tím, že patří mezi nejzdravější a nejchutnější na světě. Rozšířené je hlavně v oblasti And. A to už po tisíce let. Maso obsahuje málo cholesterolu, tuků a kalorií, než jiné běžné maso, jako je hovězí, vepřové nebo kuřecí maso. Maso z alpaky doporčujeme marinovat v sójovce, hnědém cukru, česneku, cibuli, soli a pepři.

3. Hovězí

Hovězí maso je pravděpodobně nejoblíbenější a "nejvšestrannější" ze všech druhů masa, které se používají k sušení. Příchutí jsou pak mraky: originální, teriyaki, BBQ, swet & sour, česnek, černý pepř, habañero a další. Klasické beef jerky se vyrábí marinováním hovězího masa v sojové omáčce, hnědém cukru, soli, (případně česneku) a směsi koření. Nejlepší beef jerky se asi vyrábí v Americe, přeci jenom tam i vzniklo. Ideální by bylo, kdyby všechny druhy beef jerky byly 100% bez chemických přísad, dusičnanů a dalších dobrot. Bohužel tomu tak není.

4. Bizon

Bizoní (nebo buvolí) maso má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku. Tradiční buffalo jerky se suší v podobě tlustších proužků s příchutí černého pepře. Bizoní jerky většinou obsahuje méně soli než mnoho srovnatelných druhů masa a je tak i propagováno jako "zdravé" maso.

5. Kachna

Jerky vyrobené z kousků kachního masa se taky marinuje v sójové omáčce, hnědém cukru a směsi koření. Nejlepší volbou pro sušení jsou divoké kachny, které neví co to jsou růstové hormony a steroidy. Kachní jerky má jemnou a lehce nasládlou chuť, a je tak dobré ji vyvážit nějakým méně agresivním kořením. Třeba černým pepřem. 

6. Los

Maso z losů má přirozeně vysoký obsah železa a bílkovin a je typické svou jedinečnou chutí, která je asi nejvíce podobná hovězímu masu. Losí jerky je běžně dostupné v mnoha příchutích. My ale jasně preferujeme tradičnmí způsob přípravy. Většina masa, které se používá na losí jerky se zpracovává ručně a jednotlivé kusy pocházejí z volných výběhů.

7. Ryby

Milovníci sušeného masa mají na výběr z široké škály různých druhů ryb: losos, tuňák, pstruh a dokonce i žralok (nebo česká specialita - kapr). Rybí jerky mají vysoký obsah bílkovin a omega 3 mastných kyselin. Losos se připravuje marinací v solném roztoku a poté je sušen/uzen proudem studeného kouře. Jedním z velmi populárních druhů jsou jerky z tuňáka nebo pstruha. Hodí se jako perfektní snack pro ty, kdo se věnují outdoorovým aktivitám jako je kempování, turistika, lov a rybaření.

8. Klokan

Pro nás exotická varianta jerky, která je často říznutá jemnou chutí pepře. Maso klokanů má vysoký obsah bílkovin, omega 3 mastných kyselin a železa a těší se po celém světě velké oblibě. Klokaní maso je považováno za červené maso a připravuje se podobně jako hovězí. Nejkvalitnější klokaní jerky je samozřejmě 100% ručně vyráběné, přírodní, bez přidaných plniv, dusičnanů nebo MSG. 

9. Pštros

Mnozí porovnávají chuť pštrosího masa s hovězím kvůli tomu, že má podobnou, červenou barvu. Má vysoký obsah železa, je plné zdravých bílkovin a najdeš v něm nízký obsah cholesterolu. Sušené pštrosí maso je k dispozici od mnoha dodavatelů jak ze Spojených států a Austrálie nebo Afriky. V Evropě na jeho sušené varianty bohužel moc nenarazíme. 

10. Losos

Losos má vysoký obsah zdravých omega 3 mastných kyselin. Lososové jerky je běžně k dispozici v několika variantách: originální, s přeprem nebo s teriyaki omáčkou. Proužky lososího masa se přes noc namočí do solného roztoku a poté se za studena udí, čímž se z masa uvolní vlhkost a případný rybí zápach. Pak se maso prožene horkým kouřem, který dokončí proces sušení. 

11. Had

Hadí maso je široký pojem. Tak to pojďme trochu specifikovat. Velmi často se používá maso z krajty nebo hroznýše. Uzené hadí maso se obvykle prodává a dodává v plechovkách, kde je už naloženo v nálevu. Ten obsahuje hnědý cukr, sůl a přírodní kouřový extrakt. Maso se může jíst samostatně, s rýží, těstovinami nebo s mnoha dalšími pokrmy. Nehodí se bohužel pro přípravu biltongu. Krajtí maso se nesnese s octem, o čemž jsme se sami přesvědčili. Přečti si, jak jsme sušili hada a krokodýla.

12. Pstruh

Jerky vyrobené z pstruhů je vynikající a zdravý snack, který se hodí jako na doma, tak i venku. Jerky vyrobené z pstruha duhového má vysoký obsah omega 3 mastných kyselin a obsahuje 10 gramů bílkovin na jednu porci (30 gramů). Nejchutnější jerky je ručně vyráběné a neobsahuje žádné přísady, plniva, MSG ani dusičnany. 

13. Tuňák

Tuňák asi není prvním druhem masa, které tě napadne, když uvažuješ o sušení. Jeho obliba je ale větší, než bys čekal. Nejčastěji se používá tuňák žlutoploutvý, ale můžeš použít i jiný druh. Divoký tuňák je prostě nejlepší - neobsahuje růstové hormony a steroidy. Tuňák má přirozeně vysoký obsah bílkovin a omega 3 mastných kyselin a nízký obsah tuku. Chceš náš tip na recept? Maso tuňáka nakrájej na proužky a marinuj v sójové omáčce spolešně s kukuřičným sirupem, černým pepřem, zázvorem, červenou paprikou, solí a muškátovým oříškem. 

14. Krůta

Krůtí jerky se běžně nabízejí jak ve verzi Originál, tak i s příchutěmi. Krůtí maso je trochu křehčí, má jemnou strukturou a skvělou chuť. To, co se skrývá v těch několika gramech každého balení sušené krůty je pak nefalšovaná proteinová bomba. I proto je tohle maso oblíbené hlavně mezi sportovci. Minimum tuku a maximum bílkovin. Je ovšem důležité, aby se sušené krůtí maso vyrábělo z kousků, které nejsou nijak podpořeny hormony.

15. Jelen

Jelení sušené maso (ať už jerky nebo biltong) je velimi oblíbené pro svůj vysoký obsah bílkovin a vitamínu B. Zvěřina se tak hodí jak pro marinaci v octu, tak i sójové omáčce. Nejlepší sušené maso pak bude z volně žijících kusů.

16. Divočák

Jerky z divočáka jsou popisovány jako varianta s nasládlou (až ořechovou) chutí. Ta je pak často vyvážena přírodním kořením v použitých marinádách. Ochucené kančí jerky jsou přeci jenom méně k vidění. Divočák je libovější než vepřové maso chované na farmě a jeho maso má výraznější odstín červené. I tady samozřejmě platí, že divočák, který je chován ve volném prostředí je tou nejlepší volbou pro sušení. 

17. Yak

Jerky vyrobené z tibetského yaka jsou pro nás skutečná rarita. Jedná se o extrémně libové maso, jehož profil se vyznačuje vyšším obsahem bílkovin a méně kaloriemi a tuky než hovězí maso. S ním ho ostatně i mnozí porovnávají pro jeho podobnou chuť.  

Tak co? Dodali jsme ti inspiraci a pustíš se do nějakého méně tradičního druhu? Pokud ano, nezapomeň nám pak napsat, jak to šlo.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz