Jerky

Nejprodávanější

renjer jerky losi
 
145 Kč
Detail
wild jerky kanec
 
119 Kč
Detail
renjer jerky sob
 
145 Kč
Detail
11 položek celkem
Beef Jerky Si original
Novinka
119 Kč
Beef Jerky Si sriracha
Novinka
119 Kč
renjer jerky box jelen
1 450 Kč
renjer jelen
145 Kč
renjer jerky box los
1 450 Kč
renjer jerky losi
145 Kč
renjer jerky box sob
1 450 Kč
renjer jerky sob
145 Kč
wild jerky kanec
119 Kč

V zásadě se sušené maso může rozdělit na dva základní typy – jerky, které pochází z oblasti Severní Ameriky a jihoafrický biltong. Jerky jsou u nás stále mnohem populárnější a tak si něco řekneme o této, původně indiánské variantě sušeného masa.

Jerky

Historie

Jerky je snad již každému známé jako plátky sušeného masa. Jedná se o severoamerickou variantu, kdy samotný název vznikl ze španělského „ch‘arqui“. Takto nazývali španělští kolonizátoři plátky sušeného masa, které si sušili na svých lodích.

Jerky se nejčastěji dělá z hovězího, případně bizoního, drůbežího či vepřového masa. To se před přípravou nařeže na tenké plátky, následně se marinuje, koření či solí a potom se suší. Hlavním rozdílem proti biltongu je původní postup při sušení, kdy se maso udilo, aby dostalo zajímavější chuť a prodloužila se jeho trvanlivost. Dnes se tento způsob už ale moc nevyskytuje. Rozdíly mezi různými typy masa jsou tedy patrné hlavně ve vzhledu. Více o srovnání jerky a biltongu jsme popsali v článku.

Příprava

Na výrobu jerky se nejčastěji používá hovězí (případně bizoní), nebo drůbeží či vepřové maso. To se před přípravou nařeže na tenké plátky, obvykle se marinuje, koření či solí, a potom se suší při teplotě kolem 70 °C. Sušené ho pak lze skladovat při pokojové teplotě a je dobře stravitelným zdrojem energie a bílkovin vhodným např. pro turisty a horolezce.

Zajímá tě víc?

Druhy sušeného masa

Biltong - sušené maso z Afriky

Naše sušené maso

Jerky vs. Biltong