Jerky

Nejprodávanější

wild jerky kanec
 
119 Kč
Detail
renjer jerky losi
 
145 Kč
Detail
Beef Jerky Si original
 
109 Kč
Detail
29 položek celkem
SirLoin Med a jalovec
Novinka
145 Kč
SirLoin Sezam a zazvor
Novinka
145 Kč
SirLoin Traditional
Novinka
145 Kč
SirLoin Paleo Jerky
Novinka
Skladem (> 10 ks)
145 Kč
SirLoin Chilli
Novinka
145 Kč
SirLoin Cesnek
Novinka
145 Kč
Beef Jerky Si original
109 Kč
Beef Jerky Si sriracha
109 Kč
Grizzly Beef Jerky citron a zazvor
139 Kč
Grizzly Beef Jerky provensalske
145 Kč
Grizzly Beef Jerky chilli
145 Kč
Grizzly Beef Jerky Original
145 Kč
Grizzly Beef Jerky pepř
145 Kč
Grizzly Beef Jerky sarter pack
Akce
725 Kč –6 %
679 Kč
renjer jerky box jelen
Skladem (> 10 ks)
1 450 Kč
renjer jelen
Skladem (> 10 ks)
145 Kč
Renjer starter pack
Akce
435 Kč –8 %
Skladem (> 10 ks)
399 Kč
renjer jerky box los
Skladem (> 10 ks)
1 450 Kč
renjer jerky losi
Skladem (> 10 ks)
145 Kč
renjer sobi pack
Skladem (> 10 ks)
1 450 Kč
renjer jerky sob
Skladem (> 10 ks)
145 Kč
Nahoru
Další produkty

V zásadě se sušené maso může rozdělit na dva základní typy – jerky, které pochází z oblasti Severní Ameriky a jihoafrický biltong. Jerky jsou u nás stále mnohem populárnější a tak si něco řekneme o této, původně indiánské variantě sušeného masa.

Jerky

Historie

Jerky je snad již každému známé jako plátky sušeného masa. Jedná se o severoamerickou variantu, kdy samotný název vznikl ze španělského „ch‘arqui“. Takto nazývali španělští kolonizátoři plátky sušeného masa, které si sušili na svých lodích.

Jerky se nejčastěji dělá z hovězího, případně bizoního, drůbežího či vepřového masa. To se před přípravou nařeže na tenké plátky, následně se marinuje, koření či solí a potom se suší. Hlavním rozdílem proti biltongu je původní postup při sušení, kdy se maso udilo, aby dostalo zajímavější chuť a prodloužila se jeho trvanlivost. Dnes se tento způsob už ale moc nevyskytuje. Rozdíly mezi různými typy masa jsou tedy patrné hlavně ve vzhledu. Více o srovnání jerky a biltongu jsme popsali v článku.

Příprava

Na výrobu jerky se nejčastěji používá hovězí (případně bizoní), nebo drůbeží či vepřové maso. To se před přípravou nařeže na tenké plátky, obvykle se marinuje, koření či solí, a potom se suší při teplotě kolem 70 °C. Sušené ho pak lze skladovat při pokojové teplotě a je dobře stravitelným zdrojem energie a bílkovin vhodným např. pro turisty a horolezce.

Zajímá tě víc?

Druhy sušeného masa

Biltong - sušené maso z Afriky

Naše sušené maso

Jerky vs. Biltong