Jerky

Nejprodávanější

maso here jerky
 
139 Kč
Detail
SVAROG Smoked
Svarog Jerky - Smoked 50g
Momentálně nedostupné
 
109 Kč
Rusticv Jerky Honey Habanero Copy 3
 
129 Kč
Detail
45 položek celkem
maso here jerky
Tip
139 Kč
SVAROG Smoked
Svarog Jerky - Smoked 50g
Momentálně nedostupné
109 Kč
Grizzly Beef Jerky citron a zazvor
145 Kč
Grizzly Beef Jerky provensalske
145 Kč
Grizzly Beef Jerky chilli
145 Kč
Grizzly Beef Jerky Original
Grizzly Beef Jerky Original 50g
Momentálně nedostupné
145 Kč
Grizzly Beef Jerky pepř
Grizzly Beef Jerky Pepř 50g
Momentálně nedostupné
145 Kč
jimmys Food Copy 7
119 Kč
jimmys Food Copy 8
119 Kč
jimmys Food Copy 10
119 Kč
jimmys Food Copy 9
119 Kč
renjer jerky box jelen
1 450 Kč –5 %
1 375 Kč
Renjer
Renjer Jelení Jerky 30g
Skladem (> 10 ks)
145 Kč
Renjer starter pack
Renjer Jerky Starter Pack
Skladem (> 10 ks)
435 Kč
renjer jerky box los
1 450 Kč –5 %
1 375 Kč
Renjer Copy
Renjer Losí Jerky 30g
Skladem (> 10 ks)
145 Kč
renjer sobi pack
1 450 Kč –5 %
1 375 Kč
Renjer Copy 2
Renjer Sobí Jerky 25g
Skladem (> 10 ks)
145 Kč
susene maso krabice hovezi chilli copy 3
1 935 Kč –7 %
1 800 Kč
Rusticv Jerky Honey Habanero Copy 3
129 Kč
Rusticv Jerky Honey Habanero Copy
129 Kč
Rusticv Jerky Honey Habanero Copy 2
129 Kč
Starter Pack
Rustic Jerky Starter Pack
Skladem (> 10 ks)
387 Kč
SirLoin Cesnek
SirLoin Jerky - Česnek
Už brzy v prodeji
145 Kč
SirLoin Chilli
145 Kč
SirLoin Med a jalovec
145 Kč
SirLoin Sezam a zazvor
145 Kč
SirLoin Traditional
145 Kč
SirLoin Paleo Jerky
SirLoin Paleo Jerky
Už brzy v prodeji
145 Kč
SVAROG Original
109 Kč
SVAROG Sriracha
109 Kč
wild jerky beef
Wild Jerky Hovězí 50g
Skladem (> 10 ks)
129 Kč
wild jerky deer
Wild Jerky Jelení 40g
Skladem (> 10 ks)
129 Kč
wild jerky kanec
Wild Jerky Kančí 40g
Skladem (> 10 ks)
119 Kč
wild jerky starter pack
377 Kč –3 %
Wild Jerky Starter Pack
Skladem (> 10 ks)
367 Kč

V zásadě se sušené maso může rozdělit na dva základní typy – jerky, které pochází z oblasti Severní Ameriky a jihoafrický biltong. Jerky jsou u nás stále mnohem populárnější a tak si něco řekneme o této, původně indiánské variantě sušeného masa.

Jerky

Historie

Jerky je snad již každému známé jako plátky sušeného masa. Jedná se o severoamerickou variantu, kdy samotný název vznikl ze španělského „ch‘arqui“. Takto nazývali španělští kolonizátoři plátky sušeného masa, které si sušili na svých lodích.

Jerky se nejčastěji dělá z hovězího, případně bizoního, drůbežího či vepřového masa. To se před přípravou nařeže na tenké plátky, následně se marinuje, koření či solí a potom se suší. Hlavním rozdílem proti biltongu je původní postup při sušení, kdy se maso udilo, aby dostalo zajímavější chuť a prodloužila se jeho trvanlivost. Dnes se tento způsob už ale moc nevyskytuje. Rozdíly mezi různými typy masa jsou tedy patrné hlavně ve vzhledu. Více o srovnání jerky a biltongu jsme popsali v článku.

Příprava

Na výrobu jerky se nejčastěji používá hovězí (případně bizoní), nebo drůbeží či vepřové maso. To se před přípravou nařeže na tenké plátky, obvykle se marinuje, koření či solí, a potom se suší při teplotě kolem 70 °C. Sušené ho pak lze skladovat při pokojové teplotě a je dobře stravitelným zdrojem energie a bílkovin vhodným např. pro turisty a horolezce.

Zajímá tě víc?

Druhy sušeného masa

Biltong - sušené maso z Afriky

Naše sušené maso

Jerky vs. Biltong