Jerky

V zásadě se sušené maso může rozdělit na dva základní typy – jerky, které pochází z oblasti Severní Ameriky a jihoafrický biltong. My vyrábíme africkou variantu, ovšem něco si řekneme také o původně indiánském druhu.

Historie

Jerky je snad již každému známé jako plátky sušeného masa. Jedná se o severoamerickou variantu, kdy samotný název vznikl ze španělského „ch‘arqui“. Takto nazývali španělští kolonizátoři plátky sušeného masa, které si sušili na svých lodích.

Jerky se nejčastěji dělá z hovězího, případně bizoního, drůbežího či vepřového masa. To se před přípravou nařeže na tenké plátky, následně se marinuje, koření či solí a potom se suší. Hlavním rozdílem proti biltongu je původní postup při sušení, kdy se maso udilo, aby dostalo zajímavější chuť a prodloužila se jeho trvanlivost. Dnes se tento způsob už ale moc nevyskytuje.

Rozdíly mezi různými typy masa jsou tedy patrné hlavně ve vzhledu. Více o srovnání jerky a biltongu jsme popsali v článku.

Jerky vs. Biltong

Jerky pochází ze Severní Ameriky, biltong je spojený s Afrikou.

Jerky se původně spíše udilo, než sušilo.

Tradiční biltong se sušil při velmi nízké teplotě velmi dlouhou dobu

Obě varianty před procesem sušení projdou fází marinování.

V případě biltongu se ovšem používá navíc ocet, který z masa dostane více vody.

Ochutnej náš biltong

Naše maso