Jerky

Nejprodávanější

Rusticv Jerky Honey Habanero Copy 2
 
129 Kč
Detail
SVAROG Original
 
109 Kč
Detail
Rusticv Jerky Honey Habanero Copy 3
 
129 Kč
Detail
40 položek celkem
maso here jerky
Novinka Tip
139 Kč
SVAROG Smoked
Novinka
Skladem (> 10 ks)
109 Kč
Grizzly Beef Jerky citron a zazvor
145 Kč
Grizzly Beef Jerky provensalske
145 Kč
Grizzly Beef Jerky chilli
145 Kč
Grizzly Beef Jerky Original
145 Kč
Grizzly Beef Jerky pepř
145 Kč
jimmys Food Copy 7
Novinka
119 Kč
jimmys Food Copy 8
Novinka
Skladem (> 10 ks)
119 Kč
jimmys Food Copy 10
Novinka
119 Kč
jimmys Food Copy 9
Novinka
119 Kč
sticks jimmy img
Novinka Tip
129 Kč
kastankovo maso
Novinka
129 Kč
renjer jerky box jelen
1 450 Kč –5 %
Skladem (> 10 ks)
1 375 Kč
Renjer
Skladem (> 10 ks)
145 Kč
Renjer starter pack
Skladem (> 10 ks)
435 Kč
renjer jerky box los
1 450 Kč –5 %
Skladem (> 10 ks)
1 375 Kč
Renjer Copy
Skladem (> 10 ks)
145 Kč
renjer sobi pack
1 450 Kč –5 %
Skladem (> 10 ks)
1 375 Kč
Renjer Copy 2
Skladem (> 10 ks)
145 Kč
Nahoru
Další produkty

V zásadě se sušené maso může rozdělit na dva základní typy – jerky, které pochází z oblasti Severní Ameriky a jihoafrický biltong. Jerky jsou u nás stále mnohem populárnější a tak si něco řekneme o této, původně indiánské variantě sušeného masa.

Jerky

Historie

Jerky je snad již každému známé jako plátky sušeného masa. Jedná se o severoamerickou variantu, kdy samotný název vznikl ze španělského „ch‘arqui“. Takto nazývali španělští kolonizátoři plátky sušeného masa, které si sušili na svých lodích.

Jerky se nejčastěji dělá z hovězího, případně bizoního, drůbežího či vepřového masa. To se před přípravou nařeže na tenké plátky, následně se marinuje, koření či solí a potom se suší. Hlavním rozdílem proti biltongu je původní postup při sušení, kdy se maso udilo, aby dostalo zajímavější chuť a prodloužila se jeho trvanlivost. Dnes se tento způsob už ale moc nevyskytuje. Rozdíly mezi různými typy masa jsou tedy patrné hlavně ve vzhledu. Více o srovnání jerky a biltongu jsme popsali v článku.

Příprava

Na výrobu jerky se nejčastěji používá hovězí (případně bizoní), nebo drůbeží či vepřové maso. To se před přípravou nařeže na tenké plátky, obvykle se marinuje, koření či solí, a potom se suší při teplotě kolem 70 °C. Sušené ho pak lze skladovat při pokojové teplotě a je dobře stravitelným zdrojem energie a bílkovin vhodným např. pro turisty a horolezce.

Zajímá tě víc?

Druhy sušeného masa

Biltong - sušené maso z Afriky

Naše sušené maso

Jerky vs. Biltong