Už víš z čeho vyrábět a jak sušit. Dneska si povíme jak správně takové sušené maso skladovat. Je snadné o celou várku přijít kvůli pár chybám, kterým jde snadno předejít.
Sušené maso pořád pracuje a na vzduchu sesychá. I o tom si dneska řekneme. Nechceš přeci, aby se ti drahocené gramy vypařovaly jen tak do vzduchu. Dneska ti na jednom místě sepíšeme výhody a nevýhody jednotlivých druhů skladování. Je třeba dodržovat pár zásad: maso musí být vždy v suchu a temnu a relativně stejné teplotě od nějakých 5 do 25°C.
Papírový pytlík
✅levné řešení
✅relativně spolehlivý
✅jednoduchost
✅vhodné k příležitostnému užírání
❌vzduch snadno pronikne papírovým pytlíkem
❌maso rychle sesychá
❌přeschlé maso je tvrdé, ale neztrácí na chuti, jen ho musíš déle žvýkat
Vakuové balení
✅bez vzduchu zabráníte množení bakterií
✅vhodné pro dlouhodobé skladování
❌je třeba koupit zařízení pro vakuování
❌těžko si uzobneš
❌usušené maso je dost ostré a pytlík se snadno protrhne
Zamražení
✅velmi dlouhá trvanlivost
✅stačí zabalit do mikroténového pytlíku
❌maso může ztratit na chuti
❌při špatném uzavření dojde ke zničení masa mrazem
❌opět nelze kdykoliv si uzobnout
Uzavíratelný pytlík s absorbérem vlhkosti
✅maso je vždy k dispozici
✅dlouhá trvanlivost
❌vyšší náklady na absorbéry a uzavíratelné pytlíky
Závěr
My si pro vlastní potřebu dáváme maso do papírového pytlíku a pokaždé se ho snažíme (a nedělá nám to problém) do týdne sníst. Když chceme maso na delší dobu, tak používáme uzavíratelné pytlíky. Přesně ty, v kterých naše maso pak i prodáváme našim zákazníkům.
Série článků "Usuš si maso doma"
1. díl: Jaké maso se hodí na sušení