Jaké maso se hodí na sušení?

Hovězí, vepřové, krůtí, klokaní a kdovíjaké další. Jenže co zvíře, to mnoho druhů masa. Některý se k sušení hodí více, jiný méně. Pro každého, kdo si chce usušit maso doma, jsme sepsali naše zkušenosti, které sbíráme už více, jak osm let.

Jaké maso se hodí na sušení_02-min

Jóóó, takový Angus. Skvělé maso, které je na talíři v podobě steaku úžasné. Ale pro sušení je naprosto nevyhovující. Proč? Obecně lze říci, že každé vyzrálé maso, které je protkáno tuky, různými pojivy, žilkami a tepnami je vlastně úplně k ničemu. Jsou to všechno totiž věci, které do sušeného masa vůbec nepatří. Zlaté pravidlo co nás naučili v Jihoafrické republice znělo: “All the white stuff you see, must go out!”, tedy všechno bílé musí pryč.

Hovězí maso

Když kvůli vysoké ceně oponeme pravou svíčkovou, která je samozřejmě úplný top, tak v případě hovězího se k sušení hodí především zadní kýta. Ta se skládá ze spodního a horního šálu a ořechuKýta má malý podíl pojiv, šlach a tuku a vysoký podíl bílkovin. Není tak nutné maso příliš vykrajovat.

hovezi-maso

Krůtí maso

Krůta má nižší podíl tuků a vyšší podíl bílkovin, než je tomu u hovězího. Využít lze dvě části. Jednou z nich, tou levnější, jsou prsa. Maso je velmi čisté a má pouze jednu rozdělovací blanku. Druhou variantou jsou pak medailonky. Těch na krůtě ale moc nenajdeme, proto je třeba počítat s vyšší cenou.

Vepřové maso

Tady můžeme doporučit vepřový ořech, kde není třeba vyřezávat příliš mnoho odpadu. Pokud vám řezník ořízne tukovou vrstvu, lze použít i vepřovou pečeni. Po této úpravě do ní není už skoro třeba zasahovat. Fajnšmejkrům pak nabízíme pochopitelně panenku. Ale stejně jako u hovězí svíčkové, je tady třeba počítat s vyšší cenou, protože daného masa na zvířeti prostě není mnoho.

veprove-maso 

Je to jako s pálenkou. Vypálit, respektive usušit, jde vlastně cokoliv. Jen je třeba myslet trochu ekonomicky a uvědomit si, že rozdíly v kvalitě konečného výrobku můžou být dost velké. Každopádně je třeba to zkoušet, ochutnávat a nebát se poradit. Naše rady a doporučení pak mohou pomoci hlavně v začátku.

DIY

Chceš začít sušit maso doma?

Dodáme ti všechno, co potřebuješ na domácí sušení, včetně receptu a potřebných ingrediencí.

Chci sušit doma

Série článků "Usuš si maso doma"

1. díl: Jaké maso se hodí na sušení

2.díl: Recept na sušené maso 

3. díl: V čem doma sušit maso 

4. díl: Jak skladovat sušené maso

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz