Domácí sušení: Recept na hovězí biltong s kampotským pepřem

Začátkem června jsme vypustili na světlo světa novinku v podobě Hovězího biltongu s kampotským pepřem. Nebyli bychom to my, kdybychom vám neukázali, jak si toto prémiové sušené maso udělat doma. Navíc se na našem e-shopu objevil červený kampotský pepř, který si už teď můžeš objednávat a zkusit si udělat náš ikonický biltong s nejlepším pepřem na světě.

Ingredience

Vybavení

  • ostrý nůž
  • čistá krájecí plocha
  • mísa na marinování
  • sušička nebo trouba

Krájení

Očisti a opracuj maso. Všechny šlachy a pojiva (prostě to bílé) musí pryč. Maso rozkrájej na malé, tenké kousky. Pokud máš prostornou sušičku nebo možnost maso sušit ve visu, tak klidně krájej delší pruhy a maso si pak budeš po usušení sekat na kousky dle libosti.

image (25)-min

Kořenění

Maso se musí vždy před marinováním okořenit. Právě tady použij naší Základní kořenící směs. Na 1 kilo masa použij 15 gramů koření a dobře ho promíchej s masem ve velké míse.

Marinování

Okořeněné maso dej do dózy, kde ho prolij 50 ml naším Jablečným octem. Zavři dózu a nech maso alespoň 12 hodin marinovat. Pro lepší promíchání můžeš dózu po pár hodinách obratit vzhůru nohama, aby maso bylo rovnoměrně naložené. Ocet je skvělý konzervant a povoluje vlákna masa, aby nebylo po usušení tak tvrdé.

image (20)-min

Dochucení

Vyndej namarinované maso z dózy, nech okapat ocet a dej ho do mísy. Sáhni po drceném červeném kampotském pepři a na 1 kilogram syrového masa ho použij 12,5 gramů. Můžeš ale samozřejmě zvolit vlastní poměr. Pepř pak rovnoměrně promíchej s masem a začni ládovat do sušičky.

image (10)-min

Sušení

Pokud používáš sušičku na ovoce, tak rozprostři maso po platech a dohlédni na to, aby se maso nedotýkalo. Pokud maso sušíš v troubě, můžeš ho zavěsit na háčky. Dej pod něj ovšem plech, který zachytí odkapávající ocet. Pokud máš sušičku se špatnou cirkulací vzduchu, klidně po několika hodinách plata přeskládej, aby došlo k rovnoměrnému sušení.

Maso se suší při nízké teplotě. Chceme ho vysušit, nikoliv upéct. Sušíme zhruba na 30-40°C po dobu 4 dnů. Pokud máš raději méně udělané maso, vytáhni maso ze sušičky nebo trouby dříve. Pokud máš naopak raději maso usušené skrz na skrz, můžeš ho nechat v sušičce déle. Po usušení dej maso na vzduch a nech ho ještě pár hodin uležet.

image (26)-min

A je to! Usušené maso pak skladuj ve vakuové dóze, krabičce nebo v doypacku s absorbérem kyslíku. Mělo by ti pak vydržet i několik týdnů. Pokud máš nějaké další otázky, napiš nám na facebooku nebo na e-mail.

Masu Zdar!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz