Sušené maso a americké pivo: Perfektní kombinace na hraně závislosti

Když milujete šťavnaté sušené maso a zároveň krásně chlazené pivo, je jen otázkou času, kdy začnete uvažovat, jak obě slasti propojit do jednoho celku. Málokdo je k tomu povolanější, než Jakub a Jakub - jeden z Maso Here, jeden z American Beer. Společně pro vás vybrali exkluzivní americká piva, která v kombinaci se sušeným masem zvládnou doslova paralyzovat vaše chuťové buňky.

S Jakubem z American Beer jsme se sešli v jeho pražské prodejně, která sídlí ve Veletržní 42, což je co by kamenem dohodil od naší strossmayerácké prodejny masa. Ke spolupráci ale došlo vlastně úplnou náhodou. Náš Kuba si na e-shopu American Beer objednal pivo a obratem mu kromě zásilky přišla otázka, jestli společně nevymyslet nové způsoby, jak veřejnosti přinést zajímavé kombinace chutí.

Pro Maso Here to přitom nebyla žádná novinka. Plán na podobná spojení už existoval poměrně dlouhou dobu, dokonce jsme uvažovali o spolupráci přímo s některým z pivovarů. Přece jenom, v Americe je kombinování piva se sušeným masem vcelku běžnou praxí. Tenkrát ještě chyběl čas a kapacity, ale zpráva od American Beer přišla jako blesk z čistého nebe, a tak jsme se příležitosti chopili.

Během domlouvání naší spolupráce jsme zjistili, že toho máme mnoho společného. Vlastně i příběh samotný a naše motivace posouvat náš obor dál byla velmi podobná; stejně jako naším cílem bylo ukázat lidem, že sušené maso není jen jeden druh jerky, ale desítky a stovky různých chutí a možností, i Jakub se svým společníkem Zdeňkem se před rokem a půl rozhodl vstoupit na distribuční trh amerických piv, aby Čechům ukázali, že na trhu není jen český ležák. A dokonce, že nejlepší pivo na světě není v Česku, ale za oceánem.

Ne, toto tvrzení Jakub z American Beer rozhodně nemyslel s nadsázkou. Sice ujišťuje, že Češi dělají nejlepší ležák, ale variabilitou prý Američané dominují. Jedním dechem ale dodává: ”Kdo jiný by měl dokázat kvalitní práci s pivem ocenit, než právě Češi?”

V American Beer můžete v současné době najít přes 250 druhů piv. Všechna pocházejí z amerického kontinentu a jen jeden pivovar je z Kanady, všechny ostatní lahve a plechy jsou ze země pruhů a hvězd. K myšlence založit American Beer ale Jakuba přivedl Čech, a to sám slavný Adam Matuška, majitel jednoho z nejoblíbenějších českých pivovarů.

“Dříve jsem pivo vnímal jako běžný konzument. Až Adam mi ukázal, že existují mraky různých druhů a chutí, předvedl mi, jaké pivo se hodí k jaké příležitosti. Definitivně jsem si pak lásku k pivu našel na Great American Beer Festivalu v Denveru, kde jsme ochutnávali mnoho druhů piv, a já tomuto nápoji propadl. Právě tam mě napadla myšlenka přivést americká piva do Česka,” říká Jakub k tomu, kde se vlastně zrodil American Beer. Setkání se společníkem Zdeňkem, který v té době žil v Americe a byl stejně vášnivým milovníkem zlatého moku, už byla jen poslední kapka.

Jak Jakub připomíná, Česku v otevřenosti vůči pivu velmi pomohl boom českých minipivovarů. Zatímco ještě nějakou dobu po revoluci byli Češi velmi konzervativní a prakticky odmítali cokoliv, co nebyl typický český ležák, během posledních dvou dekád začali přicházet na chuť novým a novým stylům a začali objevovat fakt, že pivo nemusí být jen o tom vypít půllitr, abychom uhasili žízeň. Začali degustovat. Díky tomu tady vznikla a stále vzniká větší a větší touha zkoušet nová piva. I proto k nám American Beer přináší právě ta americká.

“Americké beery jsou chuťově složitější a často jsou ideální právě na párování s jídlem. K rybě lze najít mnoho vhodnějších chutí, než je třeba česká Plzeň. Piva se pak dají kombinovat třeba i se zákusky či mořskými plody, stačí jen vědět, jaká chuť se k tomu kterému jídlu hodí,” říká s nadšením Jakub, obklopen stovkami různorodých amerických kousků.

Nyní se podíváme na pět piv, která Jakub vybral a hodí se je popíjet jak samostatně, tak třeba právě k masu:

Everyday Mountain Lager

image 27-min

Everyday Mountain Lager pochází z Colorada, konkrétně z pivovaru Sanitas. Jak už název napovídá, je to pivo, které se dá pít každý den. A coloradský původ tomuto tvrzení dává za své - konec konců v Coloradu jsou obří hory, a tak mají místní doslova v krvi přírodu a pohyb. A právě Everyday Mountain Lager je vedle sušeného masa ideálním osvěžujícím společníkem do náročného dne. Americký chmel mu dodává výraznou vůni, zatímco jeho tělo není tak silné, jako jsme zvyklí u českých ležáků.

Vice Cranzu

image 28-min

Ze středozemí se vydáváme na západní pobřeží, do slunné Kalifornie. Tam si svým životem žije pivovar Wild Barrel, který se specializuje na kyselá piva, tzv. soury. Ta jsou fantastická zejména pro letní osvěžení, a Vice Cranzu je toho zářným příkladem. Soury bývají slabší, Cranzu má konkrétně 5,6 % alkoholu. Nebojte se ale, že by nevynikl. Brusinky a zvláštní ovoce zvané “yuzu” mu dodává velmi výraznou kyselou chuť. Co je yuzu? Dá se říct, že je to něco mezi mandarinkou a citronem. Brusinky se s touto kyselostí hezky doplňují, a přitom v pozadí stále cítíte autentickou chuť piva.

The Cat´s Meow

image 29-min

Teleport na východní pobřeží. Pivovar Exhibit “A” ze státu Massachusetts vyrobil perfektně vyladěnou IPU, kterou nazval poeticky The Cat`s Meow. Málokterá IPA na světě je tak přesná tomu, co tento pivní styl představuje. Má velmi silnou vůni, silnější je se svými 6,5 procenty také alkoholem. Hořkost výrobce sice neuvádí, ale mohli bychom ji zařadit někam mezi 40-50 (ze 100 IBU), což je zhruba o 10-20 více, než má naše Plzeň. Ten, komu hořká piva příliš nejedou, sáhne spíše po pšeničných pivech či sourech, ale chcete-li úžasnou vyváženou chuť, kde ucítíte sladkost laktózy a ovesných vloček, je The Cat`s Meow ideální.

All Day Ipa

image 26-min

Jeden z nejlépe hodnocených amerických pivovarů Founders přišel s pivem, které má celkem symbolický název All Day IPA. A není to jen hříčka, All Day IPA se dá pít doslova pořád. Má totiž jen 4,7 % alkoholu, takže vám nedá takovou “ránu”, jako některá silnější piva. Na druhou stranu si přesto dokázal udržet tu typickou americkou hořkost, chtělo by se říct přímo “ipovitost”. A jak dodává Kuba z Maso Here, když nechcete moc o ničem uvažovat a jen zahnat chuť a žízeň, dejte si All Day IPA a klasické jerky. Ideální kombinace.

Ten Fidy

image 30-min

Stouty, tmavá piva či portery sice jsou původně doménou britských ostrovů, ale až Amerika je dokázala dovést k naprosté dokonalosti, a to zejména proto, že dokáže tyto druhy “nastřelit” různými specifickými příchutěmi. A může to být třeba i jahoda, máta, burákové máslo nebo dokonce zmrzlina. Ten Fidy z dalšího coloradského pivovaru Oskar Blues má 10,5 % alkoholu, takže to už není tak úplně everyday pivo. Hodí se nejlépe na podzimní večery po dlouhém dni, kdy si potřebujete odpočinout. Ten Fidy nalijte do široké sklenice, nechte mírně zteplat, rozkvést chutě a napárujte s libovolným sušeným masem. Garantujeme speciální zážitek.

Tolik k našim dnešním tipům, které můžete vyzkoušet teď hned na prodejně American Beer ve Veletržní 42, nebo si je objednat on-line na americanbeer.cz, samozřejmě ideálně v kombinaci s některým z našich sušených mas. Do budoucna ve spolupráci s American Beer plánujeme další obsah, který bude zaměřen zejména na párování piva s masem. Chystáme také limitované edice, které budou cílit přímo na kombinace s pivem, v přípravě jsou dokonce i balíčky našeho masa s některými speciálními pivy pro maximalizaci chuťového zážitku, takže skutečně je na co se těšit.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz