Jablečný ocet 500 ml

99 Kč / ks
Skladem (>10 ks)

Při výrobě biltongu není ocet jako ocet. Je třeba, aby při marinování leželo maso ve 100% čistém jablečném octu s adekvátní kyselostí. Díky octu je maso křehčí a vytáhne z něho při sušení více vody. Nyní náš poklad z Rakouska můžeš při sušení použít i ty!

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ocet při sušení asi nepoužívá každý. Má ale svoje výhody a v Africe k sušení masa prostě patří. A my se učili právě tam. Určitě není ale dobrej nápad hodit maso za pár stovek do octa za pár korun. Věř tomu, že mezi octy je hodně velký rozdíl a my máme v oku zrovna tenhle. A trvalo nám zatraceně dlouho, než jsme ho našli. Hezkou dobu jsme si pro něj museli jezdit až do Vídně. Teď ale už jezdí ocet za náma.

Složení a dávkování

jablečný ocet (5%)

Na 1 kilo masa použij zhruba 50ml jablečného octu. (Pokud jdeš sušit biltong, nezapomeň také na Základní koření na Biltong.)

Staň se pravým biltong masterem

Pro výrobu biltongu existuje přesně stanovený postup. Je samozřejmě možné si každý recept přizpůsobit podle své chuti, my ti ovšem v začátku pomůžeme dostat pod kůži základy, aby se z tebe stal co nejrychleji ten správný biltong master. Pro začátek tedy pamatuj, že:

  • nepřidávej ani žádnou další sůl, je již obsažena v našem základu
  • nezkoušej nahradit jablečný ocet vinným
  • tučné maso není vždy špatně, v případě biltongu je tuk zvýrazňovačem chuti
  • správný biltong se suší hooodně dlouho a vždy vcelku

Domácí sušení krok za krokem

Pro jistotu ti i tady přinášíme podrobný popis toho, co a jak musíš během sušení udělat, abys dospěl do cíle. My jsme samozřejmě ochotni pomoci v každém kroku. Taky mužeš mrknout na náš Youtube kanál, kde se všem postpům věnujeme ještě více podrobněji.

Krok 1: Krájení+

Očisti a opracuj maso. Všechny šlachy a pojiva (prostě to bílé) musí pryč. Maso rozkrájej na malé, tenké kousky. Pokud máš prostornou sušičku nebo možnost maso sušit ve visu, tak klidně krájej delší pruhy a maso si pak budeš po usušení sekat na kousky dle libosti.

Krok 2: Kořenění+

A v tomto kroku přichází na scénu náš Základ na Biltong. Maso se musí vždy před marinováním okořenit. Právě tady použij naší Základní kořenící směs. Na 1 kilo masa použij 20 gramů koření a dobře ho promíchej s masem ve velké míse.

Krok 3: Marinování+

Okořeněné maso dej do dózy, kde ho pořádně prolij naším Jablečným octem. Zavři dózu a nech maso alespoň 12 hodin marinovat. Pro lepší promíchání můžeš dózu po pár hodinách obratit vzhůru nohama, aby maso bylo rovnoměrně naložené. Ocet je skvělý konzervant a povoluje vlákna masa, aby nebylo po usušení tak tvrdé.

Krok 4: Ochucení+

Vyndej namarinované maso z dózy, nech okapat ocet a dej ho do mísy. Pokud nechceš maso s příchutí, tento krok klidně přeskoč. V opačném případě zkus naše Chilli nebo Hořčici a dej na 1 kilogram syrového masa zhruba 8 gramů směsi. Můžeš ale samozřejmě zvolit vlastní poměr. Koření pak rovnoměrně promíchej s masem a začni ládovat sušičky.

Krok 5: Sušení+

Pokud používáš sušičku na ovoce, tak rozprostři maso po platech a dohlédni na to, aby se maso nedotýkalo. Pokud maso sušíš v troubě, můžeš ho zavěsit na háčky. Dej pod něj ovšem plech, který zachytí odkapávající ocet. Pokud máš sušičku se špatnou cirkulací vzduchu, klidně po několika hodinách plata přeskládej, aby došlo k rovnoměrnému sušení.

Maso se suší při nízké teplotě (okolo 30 °C) zhruba 4 - 5 dní. Chceme ho vysušit, nikoliv upéct. Pokud máš radši maso vláčnější, můžeš ho vyndat už po 2-3 dnech. Po usušení dej maso na vzduch a nech ho ještě pár hodin uležet.

Krok 6: Balení+

Pokud sušíš větší objemy masa, které neplánuješ sníst během pár dní, tak je tento krok velmi zásadním pro správné uchování tvého výtvoru. Ideální je maso zavakuovat, protože cílem je zamezit přístupu vzduchu. Pokud nemáš takovou možnost, tak nejlepším řešením je klasický doypack s absorbérem kyslíku.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Domácí sušení
Hmotnost: 0.515 kg
Objem: 500 ml
5
12x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 3.2.2022
produkt mi byl doporučen a ,,OK,,
5
Avatar autora | 8.9.2021
Spokojenost
5
Avatar autora | 26.4.2021
Lepší jablečný ocet jsem ještě neochutnal,ale to je moje chyba
5
Avatar autora | 8.4.2021
+ přesně to co je třeba pro sušení masa

5
Avatar autora | 31.1.2021
+ Lepší jsem neměl

5
Avatar autora | 1.1.2021
Kvalitní zboží, rychlost dodání...
5
Avatar autora | 24.12.2020
+ Kvalitní

Kvalitní ocet, dělaný přímo na domácí sušené maso. Kyselost chuť neruší. Super.
5
Avatar autora | 29.11.2020
dostupnost zboží, rychlost dodání
5
Avatar autora | 26.10.2020
Výborný ocet, ne moc kyselý.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Víte jaký to je rozjet firmu se sušeným masem, když neumíte ani naklepat řízek? Je to docela maso! Náš praděda měl v Hradci Králové řeznictví. Děda měl přezdívku Špek, vyráběl domácí tlačenku a věděl o mase vše.. A my dva? Nás bavil spíš počítač a sport. A přece se všechno nakonec semlelo tak, že rodinná tradice pokračuje.

my-maso-min

Náš příbeh je prostě o tom, jak dva bráchové, co spolu dřív prohodili sotva pár vět ročně a neměli moc společných zájmů rozjeli business se sušeným masem. Jeden se naučil sušit maso, druhej pak chtěl založit rodinnou firmu.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz