Recept na Dead Chief Jerky od Maso Here

Možná si vzpomínáš na dobu, kdy jsi toho o sušeném masu ještě mnoho nevěděl. My ano, tehdy jsme totiž znali jen jerky, protože to je podstatně známější pojem než biltong. A i když se ve výrobě věnujeme zejména druhému jmenovanému, neznamená to, že bychom na jerky zapomněli. Proto je tu nová kořenící směs, se kterou si můžeš svoje domácí jerky usušit i ty.

jerky_recept_2-min

Příprava

Rada číslo jedna: Zapomeň na pravou svíčkovou. Ne že by nepatřila mezi nejlepší druhy masa, ale z pohledu sušení se jedná o finanční sebevraždu, navíc víceméně zbytečnou. V případě hovězího masa se k sušení hodí i ořech nebo falešná svíčková a rozdíl po usušení prakticky nepoznáte. Hodí se i zadní kýta, která má malý podíl pojiv, šlach a tuku a není tak nutné maso příliš vykrajovat.

Ingredience

Na přípravu 300 gramů sušeného masa budeš potřebovat:

Vybavení

216A6619-min

Krájení

Nejprve je potřeba očistit a opracovat maso. Je důležité odstranit tuk, šlachy nebo pojiva (zkrátka všechno bílé, co na mase najdeš). Maso nejdřív vlož na hodinku do mrazáku. Díky nízké teplotě se ti bude maso lépe krájet na tenké plátky. Zadní kýtu nakrájej na delší štangle široké zhruba 3-4 cm. Ideální tolušťka pro jerky je kolem 3-4 milimetrů. Tady samozřejmě záleží na tom, jak jerky máš rád. Pokud máš raději šťavnatější maso, tak krájej tlustší plátky.

Kořenění

Při přípravě jerky je koření základ. Nakrájené maso vlož do větší mísy. Na kilo hovězího použij 20g našeho koření na přípravu jerky. Nezapomeň maso pořádně promíchat, aby se koření dostalo ke každému kousku.

Marinace

Maso už je nakořeněné. Teď stačí už jen přidat sojovku. Nejprve zalij maso 75 ml naší sojovou omáčkou (tady záleží na tobě, můžeš klidně i ubrat, pokud chceš, aby ti pořádně vynikla chuť masa). Opět promícháme. Teď už stačí dát maso marinovat přes noc do lednice. Doporučujeme po pár hodinách mísu protřepat, aby se naložil každý kus masa.

Ochucení 

Vyndej maso z lednice a nech ho okapat. Pokud chceš na svoje jerky příchuť, posypej ho libovolným kořením (v naší nabídce najdeš chilli, hořčici, česnek a piri-piri). S kořením to nemusíš přehánět, stačí fakt jen lehce posypat. Maso vyskládej na kovovou mřížku.

Sušení

Teď přichází nejdůležitější část celého procesu: sušení. Nejlepší je použít sušičku na ovoce. Pokud však sušičku nemáš, dá se jerky připravit i v horkovzdušné troubě. Začni se 70°C po dobu 2 hodin. Poté teplotu sniž na 40-50°C a pokračuj dalších 2-6 hodin. Hotové jerky poznáš tak, že se začnou krotit okraje masa. Pokud sušíš v troubě, maso pravidelně kontroluj. Po tom, co maso vyndáš ze sušičky, nech ho 3-4 hodiny dojít v pokojové teplotě.

Skladování

Jerky skladuj v DOYpacku nebo uzavíratelné dóze s absorbérem kyslíku. Takhle ti maso vydrží čerstvé i několik týdnů.

Nakup si vše potřebné u nás

Chceš si tento recept připravit doma? Zde je seznam položek, které si můžeš koupit v našem eshopu.

Další vhodné vybavení

jerky_recept-min

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz