Jak vybrat sušičku na maso a na kolik stupňů sušit

V tomto článku se zaměříme na dochucení masa a hlavně na výběr správné sušičky. Poradíme ti taky na kolik stupňů sušit, když chceš dělat biltong nebo jerky.

Nebudeme ti doporučovat přímo nějaké konkrétní modely. To necháme na tobě. Podle našeho článku bys měl ale snadno poznat, co vlastně hledáš.

Nejprve si polož tyto tři otázky na téma "kolik":

  • Kolik a jak často toho chci sušit?
  • Kolik do svojí výbavy chci investovat?
  • Kolik je pro mě už hodně v případě provozních nákladů?

A teď několik základních technických parametrů:

  • Termostat sušičky by měl zvládat teplotu 68 °C a víc.
  • Cirkulace vzduchu je extrémně důležitá. Pokud se nebude v sušičce vzduch točit, tak bude jednak sušení trvat déle a za druhé může dojít k rychlejšímu výskytu plísně v sušícím zařízení.
  • Sušička by měla mít příkon od 300 do 1000 W. Jinak tě pak může překvapit účet za elektřinu.

Horkovzdušná trouba 

Low-cost řešení. Kdo nechce do sušení dávat žádné peníze, tak vystačí s tím, co už má nejspíš doma. Nutností však je funkce proudění horkého vzduchu. Jinak se o ideální variantu rozhodně nejedná. Vlhkost, která se z masa odpařuje musí totiž někam proudit. Ideálně ven z trouby. Jinak by se ukládala v samotném zařízení a sušení by se tak změnilo v několikahodinové koukání na zakládající se plíseň. 

Sušička se spodní nebo vrchní cirkulací vzduchu

Takové to zařízení na sušení ovoce za pár korun. Často kruhového tvaru. Moc to nestojí, svému účelu to poslouží. Pozor ale na spotřebu elektřiny! Není rozhodně dobrý nápad sušit v takovém zařízení každý den. Za nás jde o vhodné řešení pro občasné sušení. Mimo vyšší energetické náročnosti nebude takový model zřejmě oplývat rovnoměrným sušením. Takže bude potřeba po několika hodinách vždy přeskládat jednotlivá plata, aby došlo k rovnoměrnému usušení.

Sušička s ventilátorem

Už se pomalu dostáváme na vyšší level. Sušička s ventilátorem bude už trochu větší a povyroste teké cena. Rozhodně už se nebavíme o sušičce pro občasné nebo amatérské sušení. Jestli sušíš jednou za rok, tak tohle pro tebe asi není dobrá investice. Vertikální ventilátor ti dá velkou výhodu ve vyrovnaném prosušení všech plat. Ta budou zřejmě čtvercového nebo obdélníkového tvaru a jejich kapacita bude mnohem vyšší. Provozní náklady v porovnáním s kapacitou takové sušičky jsou tak velmi příznivé. 

Profesionální celonerezové sušičky

Zde už se bavíme o investici začínají na několika desítkách tisíc. Upřímně, pokud hledáš právě takovou sušičku, tak nejspíš patříš k naší konkurenci, kterou tímto zdravíme:-)

DIY

Chceš začít sušit maso doma?

Dodáme ti všechno, co potřebuješ na domácí sušení, včetně receptu a potřebných ingrediencí.

Chci sušit doma

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz