Q&A: Nejčastější otázky k domácímu sušení

Máme tu další díl ze série otázek a odpovědí ohledně domácího sušení. Otázky jsme vysosali ze sociálních sítí, abychom vám ukázali, že má cenu se ptát. Masožravec Ondra vám řekne, jak sušit jerky v troubě, nebo jak nejlépe skladovat sušené maso. 

S jakým druhem sušeného masa je jednodušší začít?

Nejjednodušší je začít se sušením jerky. Přeci jenom příprava je o dost kratší než u biltongu. Můžete tam dát jakékoliv koření a nepotřebujete na to sušičku. Nejvýhodnější na sušení jerky je ale doba sušení. Ta je zhruba 4-7 hodin a je hotovo. Zatímco u biltongu potřebujete lepší sušičku, která vám maso bude sušit 4-5 dní, což je dost časově náročné.

Jak zvýraznit chuť koření při přípravě jerky?

Při přípravě jerky se někdy opravdu může ztratit chuť koření, protože často jeho chuť absorbuje sójová omáčka. Nejlepším způsobem je po marinaci maso scedit a vykládat na mřížku. Poté stačí vzít vaše koření a lehce maso posypat. Po usušení bude chuť koření opravdu znatelná.

Jak dlouho vydrží maso v uzavíratelném sáčku?

Maso v uzavíratelném sáčku vydrží poměrně dlouho. Záleží však ne několik faktorech: kvalita usušení, absorbér kyslíku a použití pytlíku. Pokud maso dáte do obyčejného mikrotenového sáčku, tak se může stát, že se vám celkem rychle zkazí. Pokud ale maso dáte do uzavíratelného pytlíku, který má dobrou bariéru, dáte tam absorbér kyslíku, nebo to zavakujete, maso vám vydrží minimálně 3 měsíce.

V čem je nejlepší sušené maso skladovat?

Nejideálnější skladování sušeného masa je v DOYPACKu s absorbérem kyslíku. Kdo má vakuovačku, tak můžete maso i zavakuovat. Jen si dejte pozor, abyste použili silnější fólie, aby nedošlo k protržení sáčku. Dá se použít i skleněná dóza, ale opět bychom doporučili absorbér kyslíku.

Na co dávat pozor při výběru sušičky?

Při výběru sušičky bychom doporučili si trochu připlatit a pořídit si raději trochu dražší sušičku (hranatou), kde je větrák na zadní straně. Dojde tak k rovnoměrnému usušení masa. Další úskalí je v tom, že spousta lidí chce sušit při 70°C a sušička to neutáhne. To ničemu nevadí, sušit můžete klidně i mezi 60-65°C. Nejdůležitější ale je, abyste se zbavili vlhkosti.

Jak sušit jerky v troubě?

Jerky sušit v troubě není žádná věda. Je ale důležité, abyste maso sušili na kovové mřížce, na které se usuší z obou stran. Díky tomu si můžete z vaší trouby udělat plnohodnotnou sušičku.

Jak předejít tomu, aby nebylo jerky moc tvrdé?  

Zlaté pravidlo zní tak, že jakmile se začnou kroutit hrany masa, začíná být lehce přesušené. Ideální tedy je jerky ze sušičky vytáhnout v tu dobu, když se začnou kroutit okraje.

Proč se při přípravě biltongu používá ocet? 

Hlavním důvodem, proč se při přípravě biltongu používá ocet je ten, aby se maso očistilo od všech bakterií a zabránilo jejich vzniku. Maso díky marinaci v octu dostává specifickou chuť a strukturu.

V čem se liší základní koření na biltong a koření na jerky?

Hlavní rozdíl je ten, že v koření na biltong je poměrně hodně soli v kombinaci s koriandrem, pepřem a česnekem. V koření na jerky je naopak méně soli a více bylinek.

Musím mít na přípravu sušeného masa speciální koření nebo stačí klasické?

Je opravdu jedno, jestli si vyberete naše koření, nebo vaší oblíbenou kořenící směs. Základem je, aby tam byla sůl, která je i přírodní konzervant. Pokud ale se sušením začínáte, tak vám můžeme doporučit buď koření na jerky nebo na biltong.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz