Kořenicí základ na biltong

109 Kč / ks 199 Kč / ks od 109 Kč / ks
Momentálně nedostupné Skladem (>10 ks) Zvolte variantu
Balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.

Koření je základ. To platí nejen při sušení masa. My jsme pro tebe namíchali speciální variantu, kterou sami používáme při výrobě našeho biltongu. Je jedno jestli chceš maso s příchutí nebo bez, tahle směs tam prostě patří vždycky.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tohle je prostě nutnost. Náš proces sušení se bez Základního koření prostě neobejde. Je to směs koření vlastní výroby, kterou si mícháme už od roku 2011. Není tajemstvím, že jsme dříve inspiraci hledali v Jihoafrické republice, ovšem za ta léta si už dovolíme tvrdit, že tohle je prostě naše koření a těžko budeš hledat na trhu něco podobného.

Složení a dávkování

sůl (max 30%) pepř koriandr česnek

Na 1 kilo masa použij 20-25 gramů našeho základního koření. (Pokud jdeš sušit biltong, nezapomeň také na Jablečný ocet.)

Staň se pravým biltong masterem

Pro výrobu biltongu existuje přesně stanovený postup. Je samozřejmě možné si každý recept přizpůsobit podle své chuti, my ti ovšem v začátku pomůžeme dostat pod kůži základy, aby se z tebe stal co nejrychleji ten správný biltong master. Pro začátek tedy pamatuj, že:

  • nepřidávej ani žádnou další sůl, je již obsažena v našem základu
  • nezkoušej nahradit jablečný ocet vinným
  • tučné maso není vždy špatně, v případě biltongu je tuk zvýrazňovačem chuti
  • správný biltong se suší hooodně dlouho a vždy vcelku

Domácí sušení krok za krokem

Pro jistotu ti i tady přinášíme podrobný popis toho, co a jak musíš během sušení udělat, abys dospěl do cíle. My jsme samozřejmě ochotni pomoci v každém kroku. Taky mužeš mrknout na náš Youtube kanál, kde se všem postpům věnujeme ještě více podrobněji.

Krok 1: Krájení+

Očisti a opracuj maso. Všechny šlachy a pojiva (prostě to bílé) musí pryč. Maso rozkrájej na malé, tenké kousky. Pokud máš prostornou sušičku nebo možnost maso sušit ve visu, tak klidně krájej delší pruhy a maso si pak budeš po usušení sekat na kousky dle libosti.

Krok 2: Kořenění+

A v tomto kroku přichází na scénu náš Základ. Maso se musí vždy před marinováním okořenit. Právě tady použij naší Základní kořenící směs. Na 1 kilo masa použij 20 gramů koření a dobře ho promíchej s masem ve velké míse.

Krok 3: Marinování+

Okořeněné maso dej do dózy, kde ho pořádně prolij naším Jablečným octem. Zavři dózu a nech maso alespoň 12 hodin marinovat. Pro lepší promíchání můžeš dózu po pár hodinách obratit vzhůru nohama, aby maso bylo rovnoměrně naložené. Ocet je skvělý konzervant a povoluje vlákna masa, aby nebylo po usušení tak tvrdé.

Krok 4: Ochucení+

Vyndej namarinované maso z dózy, nech okapat ocet a dej ho do mísy. Pokud nechceš maso s příchutí, tento krok klidně přeskoč. V opačném případě sáhni po naší Chilli nebo Hořčičné příchuti a na 1 kilogram syrového masa použij 6 - 8 gramů směsi. Můžeš ale samozřejmě zvolit vlastní poměr. Koření pak rovnoměrně promíchej s masem a začni ládovat sušičky.

Krok 5: Sušení+

Pokud používáš sušičku na ovoce, tak rozprostři maso po platech a dohlédni na to, aby se maso nedotýkalo. Pokud maso sušíš v troubě, můžeš ho zavěsit na háčky. Dej pod něj ovšem plech, který zachytí odkapávající ocet. Pokud máš sušičku se špatnou cirkulací vzduchu, klidně po několika hodinách plata přeskládej, aby došlo k rovnoměrnému sušení.

Maso se suší při nízké teplotě (30 - 40°C). Chceme ho vysušit, nikoliv upéct. Pokud máš radši maso vláčnější, můžeš ho vyndat už po 2-3 dnech. Po usušení dej maso na vzduch a nech ho ještě pár hodin uležet.

Krok 6: Balení+

Pokud sušíš větší objemy masa, které neplánuješ sníst během pár dní, tak je tento krok velmi zásadním pro správné uchování tvého výtvoru. Ideální je maso zavakuovat, protože cílem je zamezit přístupu vzduchu. Pokud nemáš takovou možnost, tak nejlepším řešením je klasický doypack s absorbérem kyslíku.

 

DIY

Nevíš jak začít? Dáme ti recept!

Přečti si naše recepty, kde ti jasně a přehledně řekneme a ukážeme jak sušit jerky, biltong a další druhy masa, které znáš z našeho eshopu.

Přejít na recepty

Recept na biltong s kampotským pepřem

Nevyplňujte toto pole:
P Avatar autora Dávkování 26.6.2022 16:44
Kolik grmů koření potřebuju na 3 kila masa?
Odpovědět
JP Avatar autora Dávkování 26.6.2022 16:45
Na 1 kilo 20-25 gramů. Přidali jsme tuto informaci i do popisku produktu. Diky za upozorneni.
5
9x
4
1x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 8.9.2021
Výborné
5
Avatar autora | 17.5.2021
+ dopředu namíchaný poměr. Není třeba vymýšlet vlastní.

5
Avatar autora | 2.2.2021
+ směs od odborníků-nelze nic vytknout

5
Avatar autora | 30.12.2020
+ chutná skvěle

5
Avatar autora | 26.12.2020
+ ok

nic
5
Avatar autora | 24.12.2020
+ Skvělá chuť

Koření na domácí sušení splnilo naše očekávání. Je to opravdu jednoduché, jen jsme jej přidali k masu a již nebylo třeba ničím dochucovat, nebo přidávat sůl, prostě super. Já nejsem zastáncem koriandru, ale i tak mi směs chutnala a doma vyrobené sušené maso jsme zblajzli “vcukuletu”.
5
Avatar autora | 29.11.2020
dostupnost zboží
4
Avatar autora | 11.10.2020
+ Jednoduché
+ Dobrý začátek

Víte jaký to je rozjet firmu se sušeným masem, když neumíte ani naklepat řízek? Je to docela maso! Náš praděda měl v Hradci Králové řeznictví. Děda měl přezdívku Špek, vyráběl domácí tlačenku a věděl o mase vše.. A my dva? Nás bavil spíš počítač a sport. A přece se všechno nakonec semlelo tak, že rodinná tradice pokračuje.

my-maso-min

Náš příbeh je prostě o tom, jak dva bráchové, co spolu dřív prohodili sotva pár vět ročně a neměli moc společných zájmů rozjeli business se sušeným masem. Jeden se naučil sušit maso, druhej pak chtěl založit rodinnou firmu.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz