Recept na vlastní beef jerky

Už jsme tady měli recept na africký biltong. Ten je nám díky našemu pobytu v Africe přeci jenom bližší. Nebudeme ale přehlížet ani světově nejrozšířenější variantu sušeného masa. Tedy jerky. Dnes si proto ukážeme základní postup a přidáme k tomu i vlastní zkušenosti.

jerky-recpet

Beef jerky se mohou připravovat různě a paleta příchutí je téměř nekonečná. Nebudeme tak pro začátek nic komplikovat a ukážeme si postup na přípravu základních Original Smokey Beef Jerky! Jsou bohaté na proteiny, při jejich výrobě nepoužíváme žádnou chemii a dáme každému možnost si je usušit tak, jak je má rád.

Ingredience

Pro správné dávkování počítej, že 1 šálek = 250 ml a 1 lžíčka = 5 ml.

  • 1200 g hovězího masa (ideálně zadního)
  • 3/4 šálku sójové omáčky 
  • 1/4 šálku Worcesterové omáčky
  • 1 polévková lžíce sušeného oregána
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1,5 lžičky kouřové omáčky (ano, fakt to existuje:-) - link třeba zde
  • 1,5 lžičky drceného čeneku
  • 1,5 lžičky uzené papriky
  • cukr necháme na každém (my ho tam nedáváme)

beef-jerky-krajeni

Postup

Následujte naše kroky:

  1. Odstraňte z masa veškerý vnější tuk.
  2. Maso vcelku vložte na hodinu do mrazáku. Váleček bude na povrchu zmrzlý, ale uvnitř měkký. Díky tomu se bude krásně krájet na tenké plátky. Ideální tloušťka pro beef jerky je kolem 3-4 milimetrů. Ale čím tenčí, tím lepší.
  3. Vložte maso do uzavíratelné dózy. Posloužit ale může také velká taška se zipem. Přidejte dovnitř všechny zbývající ingredience a promíchejte.
  4. Vložte do chladničky a nechte marinovat po dobu nejméně 2 hodin. Doporučujeme ale vyčkat a nechat maso v lednici aspoň 12 hodin.
  5. Předehřejte troubu na 80 °C a na její dno si připravte plech, který zachytí odkapávající marinádu.
  6. Vyndejte maso z dózy a nechte ho okapat. Jednotlivé proužky masa pak v kládejte na rošt tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
  7. Sušte maso po dobu 3-4 hodin. Po 3 hodinách vyndejte jeden kousek, nechte ho vychladnut a "otestujte" jeho strukturu. Tak aspoň uvidíte, jak vaše trouba "pracuje" rychle. Podle toho pokračujte v sušení tak dlouho, než se dostanete na požadovanou konzistenci. Přeci jenom každý má beef jerky rád jinak usušené.

recept na domaci jerky

Jak skladovat beef jerky

Pro skladování platí stejné zásady jako pro každé jiné sušené maso. Jak tedy dlouho uchovat vaše beef jerky se můžeš podívat v našem videu: