Jak chutná jerky z nejdražšího hovězího na světě?

Je vůbec možné vyrobit sušené maso z hovězího masa plemene wagyu, prodávat to za 30 Kč a říkat, že to je prémiovka? Ochutnali jsme jerky a biltong a podrobili ho podrobnému testu.

Chtěli bychom poděkovat našim fanouškům, kteří nás na tohle maso upozornili. Nebylo tedy naším cílem jít zase do Lidlu a tam si najít další maso na test. Výběr tentokrát vzešel od lidí na Instagramu a Facebooku - A díky za něj.

Hodnocení 

Jako obvykle hodnotíme maso v několika kategoriích.

Obal

Nemáme s ním problém. Matná barva, dobrý materiál, jen ty obrázky prostě naznačují něco, co pak možná úplně neplatí.

Jerky: full-starfull-starfull-starfull-starno-star

Biltong: full-starfull-starfull-starfull-starno-star

Chuť

Strašně moc koření, které zabíjí samotnou chuť masa. Navíc je to díky paprice, kterou bychom tam rozhodně nečekali. Biltong je dokonce pikantní, což tam není ani uvedeno.

Jerky: full-starno-starno-starno-starno-star

Biltong: no-starno-starno-starno-starno-star

Konzistence masa

Tady to je snadné. Jerky a biltong by podle nás měl vypadat úplně jinak. Takže nemůžeme prostě kladně hodnotit fakt, že tady je to úplně mimo.

Jerky: no-starno-starno-starno-starno-star

Biltong: no-starno-starno-starno-starno-star

Výroba, složení

Na nás tam je hodně chemie. Chválíme, že při výrobě biltongu se použil ocet, ačkoliv tento fakt je úplně vynulován skutečností, že se maso pak navíc i udilo. Celkově ale oba druhy jdou proti našemu hlavnímu přesvědčení - maso, sůl a trocha koření. Hlavní složka - hovězí maso wagyu sice použita byla, ale jde spíš o marketingový tah, než aby se jednalo o něco, co maso posílá do prémiového levelu. Rozhodně se nejedná o to nejlepší, co lze z wagyu získat. Ekonomicky by to prostě nedávalo smysl.

Jerky: full-starno-starno-starno-starno-star

Biltong: full-starno-starno-starno-starno-star


Celkové Hodnocení

Oba druhy dopadly v celkovém hodnocení stejně - odnesly si po jedné hvězdičce z pěti. Určitě bychom to nenazývali něčím prémiovým. Je tam dost chemie a při výrobě se vůbec nerespektují základní postupy pro sušení jerky a biltongu. Je to nakonec i vdět na výsledné konzistenci masa.

My bychom chtěli v regálech vidět maso, které nebojuje cenou. Dobré jerky a biltong se prostě vyrobit a prodávat za 30 Kč nedá. Tento výrobek je prostě kontroverzní hned od samotného počátku. Není přeci možné, aby sušené maso vyrobené z toho nejdražšího hovězího, bylo zároveň i tím nejlevnějším jerky a biltongem na trhu.

full-starno-starno-starno-starno-star

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz