Biltong

Nejprodávanější

maso here beef biltong garlic
 
99 Kč
Detail
maso here beef biltong original
 
99 Kč
Detail
maso here beef biltong original
 
99 Kč
Detail
zebra biltong
Maso Here - Zebra Biltong 30g
Prodej ukončen
P146
 
149 Kč
maso here beef biltong horcice
 
99 Kč
Detail
hovezi piripiri
Hovězí Piri Piri 40g
Skladem (> 10)
P015
 
99 Kč
Detail
27 položek celkem
maso here beef biltong garlic
99 Kč
P079
Zulu Biltong bhut jolokia
Zulu Biltong - Bhut Jolokia 50g
Momentálně nedostupné
145 Kč
P100
Zulu Biltong cesnek
125 Kč
P101
Zulu Biltong koriandr
125 Kč
P103
Zulu Biltong original
125 Kč
P102
119 1 artboard copy 2
145 Kč
P044
biltong en provence cesnek
145 Kč
P045
biltong en provence original
145 Kč
P042
59 1 bil ten prov
580 Kč –5 %
550 Kč
S020
biltong en provence tonique
145 Kč
P043
Gloucester Biltong Cesnek
129 Kč
P030
Gloucester Biltong Chilli P028
Gloucester Biltong Piri Piri
129 Kč
P029
Gloucester Biltong Traditional P027
hovezi piripiri
Hovězí Piri Piri 40g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
P015
Irish Biltong Chilli
119 Kč
P039
Irish Biltong Original
119 Kč
P040
susene maso jeleni chilli
Jelení Chilli 30g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
P011
susene maso jeleni original
Jelení Originál 30g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
P010
maso here beef biltong original
99 Kč
P013
maso here beef biltong horcice
99 Kč
P014
maso here beef biltong original
99 Kč
P012
lama biltong
149 Kč
P147
zebra biltong
149 Kč
P146
Smally's Biltong Chilli
Smally's - Biltong Chilli 35g
Momentálně nedostupné
119 Kč
P058
Smally's Biltong Original
Smally's - Biltong Originál 35g
Momentálně nedostupné
119 Kč
P059

Biltong se nejčastěji vyrábí z masa hovězího, pštrosího nebo antilopího. Dnes se už ovšem setkáme i s variantami z divočiny nebo vepřového masa. Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Po usušení se teprve maso krájí na malé pásečky, které jsou tak vláčnější a trochu tlustší, než jerky. Pokračovat

Sušení a úprava

Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Podobá se jerky tím, že také patří mezi kořeněná sušená masa, liší se ovšem přísadami, chutí a výrobním procesem. Biltong nikdy nemá například sladkou příchuť a díky přidanému octu (který není v mase ale vůbec cítit) má zcela odlišnou strukturu masa, než jakou nabízí jerky, a během sušení díky této úpravě, přichází o vetší procento vody, což zvyšuje jeho trvanlivost. Po usušení se teprve maso krájí na tenké proužky.

Historie

Název biltong je odvozen z holandských slov bil (maso, kýta) a tong (pruh nebo jazyk). Odkazuje nás do dob, kdy Holandsko patřilo mezi největší velmoci světa a jih Afriky byl jeho výsadním teritoriem. Doslovný český překlad by tedy zněl „pruhy z kýty” či „pruhy masa“.

Jeho přednosti ještě více vynikly v období takzvaného “Velkého treku” v 19. století. V té době Búrové ve velkých skupinách opouštěli oblast Kapského města a odcházeli na dlouhé cesty do vnitrozemí. Hledali tam nové pastviny, kde by mohli rozšířit svá stáda dobytka. Jeho vznik tak vyvolala potřeba uchovávat maso pro dlouhodobou spotřebu. Podnebí v této oblasti je teplejší a zejména maso se proto rychleji kazilo. Biltong byl proto ideálním řešením této situace.

Biltong 

Zajímá tě víc?

O jednotlivých rozdílech mezi jerky a biltongem si můžeš přečíst v naších článcích, nebo mrknout na naše video.

Doporučujeme každému ochutnat jak jerky tak i biltong, a udělat si vlastní názor na to, které maso mu chutná víc.