Biltong

Nejprodávanější

maso here beef biltong garlic
 
109 Kč
maso here beef biltong original
 
109 Kč
maso here beef biltong horcice
 
109 Kč
piripiri
 
109 Kč
maso here beef biltong original
 
109 Kč
maso here deer biltong
 
109 Kč
32 položek celkem
Irish Biltong Original
119 Kč
P040
biltong en provence original
145 Kč
P042
runder traditional2
Runder - Traditional Biltong 40g
Momentálně nedostupné
119 Kč
P153
maso here beef biltong original
109 Kč
P012
119 1 artboard copy 2
145 Kč
P044
runder spicy2
119 Kč
P154
Irish Biltong Chilli
Irish Biltong - Chilli 30g
Skladem (> 10 ks)
119 Kč
P039
biltong en provence cesnek
145 Kč
P045
runder biltong sticks min
299 Kč
P166
maso here beef biltong garlic
109 Kč
P079
maso here beef biltong horcice
109 Kč
P014
maso here beef biltong original
109 Kč
P013
piripiri
109 Kč
P015
maso here deer biltong
109 Kč
P010
runder biltong sticks min
299 Kč
P167
biltong en provence tonique
145 Kč
P043
59 1 bil ten prov
580 Kč –5 %
550 Kč
S020
biltong starter pack
297 Kč –4 %
285 Kč
S045
Zulu Biltong bhut jolokia
145 Kč
P100
Zulu Biltong cesnek
Zulu Biltong - Česnek 50g
Skladem (> 10 ks)
125 Kč
P101
Zulu Biltong koriandr
125 Kč
P103
Zulu Biltong original
125 Kč
P102
Frame 28 min
Biltong Starter Pack 5ks
Skladem (> 10 ks)
599 Kč
S080
image 24 min
491 Kč –7 %
Chilli Box
Momentálně nedostupné
459 Kč
S044
image (29) min
357 Kč –5 %
Irish Biltong Starter Pack
Skladem (> 10 ks)
339 Kč
S063
carolina150g
319 Kč
P180
cesnek150g
319 Kč
P179
original150g
319 Kč
P178
piripiri150g
319 Kč
P181
lama biltong
149 Kč
P147
zebra biltong
149 Kč
P146
runder pack min
Tip
Runder Biltong Pack
Momentálně nedostupné
499 Kč
S117

Biltong se nejčastěji vyrábí z masa hovězího, pštrosího nebo antilopího. Dnes se už ovšem setkáme i s variantami z divočiny nebo vepřového masa. Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Po usušení se teprve maso krájí na malé pásečky, které jsou tak vláčnější a trochu tlustší, než jerky. Pokračovat

Sušení a úprava

Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Podobá se jerky tím, že také patří mezi kořeněná sušená masa, liší se ovšem přísadami, chutí a výrobním procesem. Biltong nikdy nemá například sladkou příchuť a díky přidanému octu (který není v mase ale vůbec cítit) má zcela odlišnou strukturu masa, než jakou nabízí jerky, a během sušení díky této úpravě, přichází o vetší procento vody, což zvyšuje jeho trvanlivost. Po usušení se teprve maso krájí na tenké proužky.

Historie

Název biltong je odvozen z holandských slov bil (maso, kýta) a tong (pruh nebo jazyk). Odkazuje nás do dob, kdy Holandsko patřilo mezi největší velmoci světa a jih Afriky byl jeho výsadním teritoriem. Doslovný český překlad by tedy zněl „pruhy z kýty” či „pruhy masa“.

Jeho přednosti ještě více vynikly v období takzvaného “Velkého treku” v 19. století. V té době Búrové ve velkých skupinách opouštěli oblast Kapského města a odcházeli na dlouhé cesty do vnitrozemí. Hledali tam nové pastviny, kde by mohli rozšířit svá stáda dobytka. Jeho vznik tak vyvolala potřeba uchovávat maso pro dlouhodobou spotřebu. Podnebí v této oblasti je teplejší a zejména maso se proto rychleji kazilo. Biltong byl proto ideálním řešením této situace.

Biltong 

Zajímá tě víc?

O jednotlivých rozdílech mezi jerky a biltongem si můžeš přečíst v naších článcích, nebo mrknout na naše video.

Doporučujeme každému ochutnat jak jerky tak i biltong, a udělat si vlastní názor na to, které maso mu chutná víc.