Biltong

Nejprodávanější

masohere cesnek
Hovězí Česnek 40g
Skladem (> 10)
P079
 
99 Kč
Detail
susene maso hovezi original
Hovězí Originál 40g
Skladem (> 10)
P012
 
99 Kč
Detail
hovezi piripiri
Hovězí Piri Piri 40g
Skladem (> 10)
P015
 
99 Kč
Detail
susene maso hovezi horcice
Hovězí Hořčice 40g
Skladem (> 10)
P014
 
99 Kč
Detail
susene maso hovezi chilli
Hovězí Chilli 40g
Skladem (> 10)
P013
 
99 Kč
Detail
susene maso jeleni original
Jelení Originál 30g
Skladem (> 10)
P010
 
99 Kč
Detail
26 položek celkem
masohere cesnek
Hovězí Česnek 40g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
P079
Zulu Biltong bhut jolokia
145 Kč
P100
Zulu Biltong cesnek
125 Kč
P101
Zulu Biltong koriandr
125 Kč
P103
Zulu Biltong original
125 Kč
P102
119 1 artboard copy 2
145 Kč
P044
biltong en provence cesnek
145 Kč
P045
biltong en provence original
145 Kč
P042
59 1 bil ten prov
580 Kč –5 %
550 Kč
S020
biltong en provence tonique
145 Kč
P043
biltong starter1
499 Kč –6 %
Biltong Starter Pack 4ks
Skladem (> 10 ks)
469 Kč
S080
Gloucester Biltong Cesnek
129 Kč
P030
Gloucester Biltong Chilli
129 Kč
P028
Gloucester Biltong Piri Piri
129 Kč
P029
134 1 glou
516 Kč –3 %
499 Kč
S019
Gloucester Biltong Traditional
129 Kč
P027
susene maso hovezi horcice
Hovězí Hořčice 40g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
P014
susene maso hovezi chilli
Hovězí Chilli 40g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
P013
susene maso hovezi original
Hovězí Originál 40g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
P012
hovezi piripiri
Hovězí Piri Piri 40g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
P015
Irish Biltong Chilli
119 Kč
P039
Irish Biltong Original
119 Kč
P040
susene maso jeleni chilli
Jelení Chilli 30g
Momentálně nedostupné
99 Kč
P011
susene maso jeleni original
Jelení Originál 30g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
P010
Smally's Biltong Chilli
119 Kč
P058
Smally's Biltong Original
119 Kč
P059

Biltong se nejčastěji vyrábí z masa hovězího, pštrosího nebo antilopího. Dnes se už ovšem setkáme i s variantami z divočiny nebo vepřového masa. Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Po usušení se teprve maso krájí na malé pásečky, které jsou tak vláčnější a trochu tlustší, než jerky. Pokračovat

Sušení a úpravy

Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Podobá se jerky tím, že také patří mezi kořeněná sušená masa, liší se ovšem přísadami, chutí a výrobním procesem Biltong nikdy nemá například sladkou příchuť a díky přidanému octu (který není v mase ale vůbec cítit) má zcela odlišnou strukturu masa, než jakou nabízí jerky, a během sušení díky této úpravě přichází o vetší procento vody, což zvyšuje jeho trvanlivost. Po usušení se teprve maso krájí na malé pásečky.

Historie

Název biltong je odvozen z holandských slov bil (maso, kýta) a tong (pruh nebo jazyk). Odkazuje nás do dob, kdy Holandsko patřilo mezi největší velmoci světa a jih Afriky byl jeho výsadním teritoriem. Doslovný český překlad by tedy zněl „pruhy z kýty” či „pruhy masa“.

Jeho přednosti ještě více vynikly v období takzvaného “Velkého treku” v 19. století. V té době Búrové ve velkých skupinách opouštěli oblast Kapského města a odcházeli na dlouhé cesty do vnitrozemí. Hledali tam nové pastviny, kde by mohli rozšířit svá stáda dobytka. Jeho vznik tak vyvolala potřeba uchovávat maso pro dlouhodobou spotřebu. Podnebí v této oblasti je teplejší a zejména maso se proto rychleji kazilo. Biltong byl proto ideálním řešením této situace.

Biltong 

Zajímá tě víc?

O jednotlivých rozdílech mezi jerky a biltongem si můžeš přečíst v naších článcích, nebo mrknout na naše video.

Doporučujeme každému ochutnat jak jerky, tak i biltong a udělat si vlastní názor na to, které maso mu chutná víc.