Biltong

Nejprodávanější

masohere cesnek
 
99 Kč
Detail
Irish Biltong Original
Irish Biltong Original 30g
Už brzy v prodeji
 
119 Kč
Irish Biltong Chilli
 
119 Kč
Detail
17 položek celkem
masohere cesnek
99 Kč
telcek hovezi maso
119 Kč
telcek veprove maso
119 Kč
biltong en provence chilli
145 Kč
biltong en provence cesnek
145 Kč
biltong en provence original
145 Kč
biltong en provence tonique
145 Kč
59 biltong en provence starter pack
580 Kč –5 %
550 Kč
starter pack gl biltoing
516 Kč –3 %
499 Kč
Gloucester Biltong Cesnek
129 Kč
Gloucester Biltong Chilli
129 Kč
Gloucester Biltong Piri Piri
129 Kč
Gloucester Biltong Traditional
129 Kč
Irish Biltong Chilli
Irish Biltong Chilli 30g
Skladem (> 10 ks)
119 Kč
Irish Biltong Original
Irish Biltong Original 30g
Už brzy v prodeji
119 Kč
Smally's Biltong Chilli
119 Kč
Smally's Biltong Original
119 Kč

Název biltong je odvozen z holandských slov bil (maso, kýta) a tong (pruh nebo jazyk). Odkazuje nás do dob, kdy Holandsko patřilo mezi největší velmoci světa a jih Afriky byl jeho výsadním teritoriem. Doslovný český překlad by tedy zněl „pruhy z kýty” či „pruhy masa“.

Biltong 

Biltong se nejčastěji vyrábí z masa hovězího, pštrosího nebo antilopího. Dnes se už ovšem setkáme i s variantami z divočiny nebo vepřového masa. Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Po usušení se teprve maso krájí na malé pásečky.

Jeho přednosti ještě více vynikly v období takzvaného “Velkého treku” v 19. století. V té době Búrové ve velkých skupinách opouštěli oblast Kapského města a odcházeli na dlouhé cesty do vnitrozemí. Hledali tam nové pastviny, kde by mohli rozšířit svá stáda dobytka. Jeho vznik tak vyvolala potřeba uchovávat maso pro dlouhodobou spotřebu. Podnebí v této oblasti je teplejší a zejména maso se proto rychleji kazilo. Biltong byl proto ideálním řešením této situace.

Sušení a úpravy

Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Podobá se jerky tím, že také patří mezi kořeněná sušená masa, liší se ovšem přísadami, chutí a výrobním procesem Biltong nikdy nemá například sladkou příchuť a díky přidanému octu (který není v mase ale vůbec cítit) má zcela odlišnou strukturu masa, než jakou nabízí jerky, a během sušení díky této úpravě přichází o vetší procento vody, což zvyšuje jeho trvanlivost. Po usušení se teprve maso krájí na malé pásečky.

Zajímá tě víc?

Druhy sušeného masa

Jerky - historie a odlišnosti od biltongu

Naše sušené maso

Jerky vs. Biltong