Biltong

Nejprodávanější

klokan min
Maso Here - Klokan Biltong 40g
Skladem (>10 ks)
P164
 
149 Kč
biltong & kesu original min
 
139 Kč
original min
 
119 Kč
cesnek min
 
119 Kč
deer min
 
119 Kč
mustard min
 
119 Kč
54 položek celkem
salvej min
149 Kč
P235
klokan min
Tip
149 Kč
P164
kanec min
149 Kč
P188
original min
119 Kč
P012
cesnek min
119 Kč
P079
piri piri min
119 Kč
P015
carolina min
119 Kč
P013
mustard min
119 Kč
P014
deer min
119 Kč
P010
darkovka biltong min
Biltong Starter Pack 5ks
Skladem (>10 ks)
599 Kč
S080
Irish Biltong Chilli
119 Kč
P039
Irish Biltong Original
119 Kč
P040
irish nahledovka
357 Kč –5 %
339 Kč
S063
1821 chilli nahledovka min 1 min
269 Kč
P223
1818 original nahledovka min 1 min
269 Kč
P222
biltong & kesu original min
139 Kč
P208
biltong & kesu chilli min
139 Kč
P209
supermix bundle min
1 785 Kč –9 %
1 629 Kč
S012
biltong starter pack
357 Kč –13 %
309 Kč
S045
carolina150g
339 Kč
P180
cesnek150g
339 Kč
P179
original150g
339 Kč
P178
piripiri150g
339 Kč
P181
pepr min
Tip
159 Kč
P168
deer bundle min
1 785 Kč –9 %
1 629 Kč
S005
runder biltong sticks min
Runder - Chilli Biltong Sticks 150g
Momentálně nedostupné
299 Kč
P167
runder spicy2
119 Kč
P154
runder pack min
Tip
Runder - Starter Pack
Skladem (1 ks)
499 Kč
S117
runder traditional2
119 Kč
P153
runder biltong sticks min
299 Kč
P166
Group 96
Akce
128 Kč –15 %
109 Kč
P185
kruta original 2
Akce
128 Kč –15 %
109 Kč
P184
krabice14
1 785 Kč –5 %
1 699 Kč
S113
telcek krava min
128 Kč
P092
telcek vepr min
128 Kč
P091
telcek beef starter
476 Kč –4 %
Telcek Starter Pack 4ks
Skladem (>10 ks)
459 Kč
S099
ususil 4ks
1 875 Kč –4 %
1 799 Kč
S115
Zulu Biltong bhut jolokia
145 Kč
P100
Zulu Biltong cesnek
129 Kč
P101
Zulu Biltong koriandr
129 Kč
P103
Zulu Biltong original
129 Kč
P102
Group 112 min (1)
145 Kč
P205

Biltong se nejčastěji vyrábí z masa hovězího, pštrosího nebo antilopího. Dnes se už ovšem setkáme i s variantami z divočiny nebo vepřového masa. Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Po usušení se teprve maso krájí na malé pásečky, které jsou tak vláčnější a trochu tlustší, než jerky. Pokračovat

Sušení a úprava

Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Podobá se jerky tím, že také patří mezi kořeněná sušená masa, liší se ovšem přísadami, chutí a výrobním procesem. Biltong nikdy nemá například sladkou příchuť a díky přidanému octu (který není v mase ale vůbec cítit) má zcela odlišnou strukturu masa, než jakou nabízí jerky, a během sušení díky této úpravě, přichází o vetší procento vody, což zvyšuje jeho trvanlivost. Po usušení se teprve maso krájí na tenké proužky.

Historie

Název biltong je odvozen z holandských slov bil (maso, kýta) a tong (pruh nebo jazyk). Odkazuje nás do dob, kdy Holandsko patřilo mezi největší velmoci světa a jih Afriky byl jeho výsadním teritoriem. Doslovný český překlad by tedy zněl „pruhy z kýty” či „pruhy masa“.

Jeho přednosti ještě více vynikly v období takzvaného “Velkého treku” v 19. století. V té době Búrové ve velkých skupinách opouštěli oblast Kapského města a odcházeli na dlouhé cesty do vnitrozemí. Hledali tam nové pastviny, kde by mohli rozšířit svá stáda dobytka. Jeho vznik tak vyvolala potřeba uchovávat maso pro dlouhodobou spotřebu. Podnebí v této oblasti je teplejší a zejména maso se proto rychleji kazilo. Biltong byl proto ideálním řešením této situace.

Biltong 

Zajímá tě víc?

O jednotlivých rozdílech mezi jerky a biltongem si můžeš přečíst v naších článcích, nebo mrknout na naše video.

Doporučujeme každému ochutnat jak jerky tak i biltong, a udělat si vlastní názor na to, které maso mu chutná víc.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení