Biltong

Nejprodávanější

masohere cesnek
Hovězí Česnek 40g
Skladem (> 10)
 
99 Kč
Detail
susene maso hovezi original
 
99 Kč
Detail
hovezi piripiri
 
99 Kč
Detail
susene maso hovezi chilli
Hovězí Chilli 40g
Skladem (> 10)
 
99 Kč
Detail
susene maso hovezi horcice
 
99 Kč
Detail
susene maso jeleni original
 
99 Kč
Detail
26 položek celkem
masohere cesnek
Hovězí Česnek 40g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
Zulu Biltong bhut jolokia
145 Kč
Zulu Biltong cesnek
125 Kč
Zulu Biltong koriandr
125 Kč
Zulu Biltong original
125 Kč
119 1 artboard copy 2
145 Kč
biltong en provence cesnek
145 Kč
biltong en provence original
145 Kč
biltong en provence tonique
145 Kč
biltong starter1
499 Kč –6 %
Biltong Starter Pack 4ks
Momentálně nedostupné
469 Kč
Gloucester Biltong Cesnek
129 Kč
Gloucester Biltong Piri Piri
129 Kč
susene maso hovezi horcice
Hovězí Hořčice 40g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
susene maso hovezi chilli
Hovězí Chilli 40g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
susene maso hovezi original
Hovězí Originál 40g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
hovezi piripiri
Hovězí Piri Piri 40g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
Irish Biltong Chilli
119 Kč
Irish Biltong Original
119 Kč
susene maso jeleni chilli
Jelení Chilli 30g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
susene maso jeleni original
Jelení Originál 30g
Skladem (> 10 ks)
99 Kč
Smally's Biltong Chilli
119 Kč
Smally's Biltong Original
119 Kč

Biltong se nejčastěji vyrábí z masa hovězího, pštrosího nebo antilopího. Dnes se už ovšem setkáme i s variantami z divočiny nebo vepřového masa. Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Po usušení se teprve maso krájí na malé pásečky, které jsou tak vláčnější a trochu tlustší, než jerky. Pokračovat

Sušení a úpravy

Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Podobá se jerky tím, že také patří mezi kořeněná sušená masa, liší se ovšem přísadami, chutí a výrobním procesem Biltong nikdy nemá například sladkou příchuť a díky přidanému octu (který není v mase ale vůbec cítit) má zcela odlišnou strukturu masa, než jakou nabízí jerky, a během sušení díky této úpravě přichází o vetší procento vody, což zvyšuje jeho trvanlivost. Po usušení se teprve maso krájí na malé pásečky.

Historie

Název biltong je odvozen z holandských slov bil (maso, kýta) a tong (pruh nebo jazyk). Odkazuje nás do dob, kdy Holandsko patřilo mezi největší velmoci světa a jih Afriky byl jeho výsadním teritoriem. Doslovný český překlad by tedy zněl „pruhy z kýty” či „pruhy masa“.

Jeho přednosti ještě více vynikly v období takzvaného “Velkého treku” v 19. století. V té době Búrové ve velkých skupinách opouštěli oblast Kapského města a odcházeli na dlouhé cesty do vnitrozemí. Hledali tam nové pastviny, kde by mohli rozšířit svá stáda dobytka. Jeho vznik tak vyvolala potřeba uchovávat maso pro dlouhodobou spotřebu. Podnebí v této oblasti je teplejší a zejména maso se proto rychleji kazilo. Biltong byl proto ideálním řešením této situace.

Biltong 

Zajímá tě víc?

O jednotlivých rozdílech mezi jerky a biltongem si můžeš přečíst v naších článcích, nebo mrknout na naše video.

Doporučujeme každému ochutnat jak jerky, tak i biltong a udělat si vlastní názor na to, které maso mu chutná víc.