Biltong powder - kouzelný prášek, který se v kuchyni neztratí

Jerky - biltong - droewors. Tři základní typy masa. To už naši zákaznící znají. Mnozí z nich se už naučili sušené maso používat i při vaření. My si k tomu ale teď přidáme ještě jednu specialitu, kterou obsauje nejeden recept - představíme ti biltong powder.

powder-biltong

Bitong powder (nebo prášek, chcete-li) se vyrábí ze stejného masa jako biltong. Proces výroby je úplně stejný, pouze s tím rozdílem, že maso se ve finále nekrájí na plátky, ale je rozemleto na jemný masový prášek. Jeho využití při vaření je pak téměř nekonečné. Biltong powder díky své intenzivní chuti a vůni dodá jídlu správný masový říz. My si dneska představíme dvě jednoduchá jídla. 

Jak si biltong powder vyrobit doma

Abychom vlastně vůbec mohli začít, tak je potřeba si prášek připravit (pokud ji už nemáte hotovou směs koupenou). Postup je snadný. Vyberte si biltong dle chuti (třeba v našem eshopu) a ten pak doma v mixéru rozdrťe na jemný prášek. Není třeba ho nijak dále upravovat. Veškeré koření (včetně soli a pepře) už je obsaženo v biltongu.

Vaječná omeleta

Nic není jednodušší, než míchaná vajíčka. Ale občas to už bývá celkem nuda. Stačí ale přidat powder vyrobený třeba z Originál od Biltong en Provence a uvidíte, jaké zajímavé chutě může nabrat i tak obyčejné jídlo jako je vaječná omeleta. Malá rada na závěr - pokud přidáte biltong powder, tak už není předtím třeba vejce nijak solit. Korunku tomu nasadíte, když na závěr talíř ozdobíte i celými kousky biltongu nebo avokádem.

 
 
 
View this post on Instagram

Dobré ráno ještě v županu ???? U nás probíhá balení na tajnej výlet (odjezd za 2 hodiny!!!) a Ondra nám na posilněnou udělal tuhle ultimátní snídani. Včera mi přišel balík sušenýho masa od @masohere a protože Ondra u nich viděl, že maso rozemleli do omelety, udělal něco podobnýho. Takže tady na fotce je vajíčková placka, na ní rozemletý sušený maso a na tom parmazán. Pokud vás zajímá, jak to chutná, tak božsky. Nikdy mě nenapadlo použít sušený maso na vaření ????Vy už jste někdy něco podobnýho dělali? ???? ???? ???? #masohere #susenemaso #jidlo #dnesjem #snidane #dnessnidam #avokado #avocado #avodaily #paleo #recepty #dobrerano #beautifulcuisines #foodartblog #f52grams

A post shared by Jana Duffková (@janaduff) on

 

Mandlový francouzský toast s vejci na hniličko a biltongovým práškem

Předehřejte troubu na 180° C, rozšlehejte vejce a smetanu. Namočte toast do vaječné směsi a nechte "louhovat" po dobu 5 minut. Po vyjmutí obalte z obou stran v mandlích. Obalený toast lehce osmahněte na másle a nechte ho "doběhnout" po dobu 5 minut v troubě. 

Vejce nahniličko se vaří téměř stejně jako vejce naměkko, ale ve vroucí vodě je necháváte povařit 4-5 minut. Tak docílíte toho, že bílek už bude zcela tuhý, ale žloutek krásně tekutý. Po vytažení z vody je lehce naťukněte a ponořte na chvíli do studené vody, aby se dobře loupala. Nenechte je ale vychladnout! Odloupněte vrcholek skořápky a při jídle posypávejte práškem z biltongu. Toast je možné dochutit javorovým sirupem.

Almond-french-toast-with-boiled-eggs-and-biltong-powder-NS

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz