Jak jsme sušili maso venku

Sušit maso jsme se naučili v Africe. A tam jsme rozhodně žádnou sušičku neměli. Museli jsme si vystačit s tím, co bylo po ruce a spolehnout se na staré postupy, které fungují už stovky let. Klidně bychom v tom pokračovali i po návratu do Čech, ale chápeme, že tento postup by se asi do hygienických norem EU nevešel. Tak jsme si všechno po letech zase vyzkoušelli aspoň pro sebe.

suseni5

Náš pracovní postup a recept se příliš nelišil od toho, který jsme už popsali v článku "Jak sušit maso doma". Tady aspoň každý může vidět, že fakt i po skoro deseti letech letech jedeme pořád stejný postup. Při sušení venku akorát doporučujeme krájet maso na tenčí plátky, aby lépe proschlo. Jako bonus quest jsme si tentokrát stanovili, že  si odepřeme i vymoženosti moderní doby. Stojan na sušení jsme si tak uděli taky hezky pěkně postaru. 

Příprava

Maso nakrájíme, naložíme a necháme přes noc marinovat. Ideální doba je tak 12-16 hodin, aby pěkně zkřehlo. Čekání jsme si zkrátili výrobou zmíněného dobového “sušáku”. Na diplom to sice úplně nebylo, ale na naše potřeby bohatě vystačil. Před pověšením, jsme maso ještě pořádně oklepali a usušili od octu. Tentokrát jsme ale maso nechali trochu víc "octové". Ukázalo se to jako velmi dobrý přírodní repelent proti hmyzu. Kdo by chtěl být exra důkladný, tak může přes maso hodit síťku.

Počasí 

Ideální stav je slunečno s mírným větrem. Není ale úplně nutné, aby se teploty šplhaly k tropickým hodnotám. My jsme v době sušení moc slunce nakonec neměli a teplota se pohybovala jen kolem 19 °C. Nicméně nám foukal mírný až střední větřík, který je v tomto procesu možná ještě důležitější. 

Sušení

Maso jsme pověsili v poledne, kdy nám foukal přijemný větřík a svítilo mírné sluníčko. Již k večeru jsme mohli pozorovat velký posun. Na noc jsme maso radši schovali do suchého a uzavřeného prostředí a nemuseli tak řešit, jak ho do dalšího dne ochráníme před hladovou zvěří. 

suseni3

Ráno jsme hned kolem osmé hodiny pokračovali a odpoledne jsme měli hotovo. Proces sušení tak trval celkem 28 hodin! Maso mělo na povrchu mírnou krustičku a uvnitř bylo nádherně vláčné a šťavnaté. Ten, kdo vyloženě prahne po krvavější variantě by klidně mohl skončit již po prvním dnu. Milovníci sušího masa by pak mohli přidat ještě nějakých 6-8 hodin. My jsme ale zvolili zlatý střed.

suseni4

Závěr

Maso jsme dali ochutnat lidem z našeho blízkého okolí a nejvíc nás potěšil fakt, že se všichni shodli na tom, že rozdíl proti masu, které sušíme pod naši značkou Maso Here je minimální. A přesně o to nám celou dobu jde!!!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz