Recept na beef jerky s tekutým kouřem

Přinášíme ti další recept na domácí jerky, při kterém používáme tři naše oblíbené ingredince - jablečný ocet, sójovou omáčku a tekutý kouř. Můžeme ti tak snadno odměřit všechny potřebné přísady a opět také předat trochu toho našeho vědění. Postup vezmeme od úplného začátku, aby podle něho mohl maso sušit i úplný začátečník. 

recept-jerky-min

Příprava

  • Při krájení si můžeme pomoci mírným namražením masa, které pak bude tužší a snáz se bude krájet na tenké plátky.
  • Ponecháni tuku v mase je dobrý nápad, pokud chceš zvýraznit chuť. Má ale tendenci žluknout a rychleji se kazí. Proto dávej pozor při skladování, pokud se rozhodneš nějaký tuk v mase nechat.
  • Doporučené 2 lžíce worcesterové omáčky jsou nepovinné, protože její výrazná chuť velmi často přebíjí sílu ostatního koření

Ingredience

Na přípravu 300 gramů sušeného masa budeš potřebovat:

Vybavení

Krájení

Očisti a opracuj maso. Všechen tuk. šlachy a pojiva musí pryč. Maso rozkrájej na menší, tenké kousky. Pokud máš větší sušičku, klidně můžeš rozkrájet na větší delší štangle.

Kořenění

Maso se musí vždy před marinováním okořenit. Na 1 kg masa použij 20 gramů našeho základního koření na jerky a promíchej s masem ve velké míse.

Marinace

Do velké mísy vložíme všechny ingredience a pořádně je promícháme. Uzavřeme ideálně do vodotěsné dózy a necháme v ledničce marinovat minimálně 12 hodin. Nic ale nezkazíš tím, když maso necháš v lednici celý den. V tomto případě je ale vhodné občas mísu obrátit vzhůru nohama, aby maso bylo marinováno rovnoměrně.

Ochucení

Vyndej marinované maso z dózy, nech okapat a dej ho do velké mísy. Teď je ten správný čas na případné přidání libovolné příchutě - například chilli, která na mase vynikne. Doporučujeme 8-10 gramů libovolného koření na 1 kilogram syrového masa. Maso vyskládej na kovovou mřížku.

Sušení

Teď přichází nejdůležitější část celého procesu: sušení. Nejlepší je použít sušičku na ovoce. Pokud však sušičku nemáš, dá se jerky připravit i v horkovzdušné troubě. Začni se 70°C po dobu 2 hodin. Poté teplotu sniž na 40-50°C a pokračuj dalších 2-6 hodin. Hotové jerky poznáš tak, že se začnou krotit okraje masa. Pokud sušíš v troubě, maso pravidelně kontroluj. Po tom, co maso vyndáš ze sušičky, nech ho 3-4 hodiny dojít v pokojové teplotě.

jerky-s-tekutym-kourem

Skladování

Jerky skladuj v DOYpacku nebo uzavíratelné dóze s absorbérem kyslíku. Takhle ti maso vydrží čerstvé i několik týdnů.

Nakup si vše potřebné u nás

Chceš si tento recept připravit doma? Zde je seznam položek, které si můžeš koupit v našem eshopu.

Další vhodné vybavení

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení