Recept na beef jerky s tekutým kouřem

Přinášíme ti další recept na domácí jerky, při kterém používáme tři naše oblíbené ingredince - jablečný ocet, sójovou omáčku a tekutý kouř. Můžeme ti tak snadno odměřit všechny potřebné přísady a opět také předat trochu toho našeho vědění. Postup vezmeme od úplného začátku, aby podle něho mohl maso sušit i úplný začátečník. 

recept-jerky-min

Příprava

  • Při krájení si můžeme pomoci mírným namražením masa, které pak bude tužší a snáz se bude krájet na tenké plátky.
  • Ponecháni tuku v mase je dobrý nápad, pokud chceš zvýraznit chuť. Má ale tendenci žluknout a rychleji se kazí. Proto dávej pozor při skladování, pokud se rozhodneš nějaký tuk v mase nechat.
  • Doporučené 2 lžíce worcesterové omáčky jsou nepovinné, protože její výrazná chuť velmi často přebíjí sílu ostatního koření

Ingredience

Na přípravu 300 gramů sušeného masa budeš potřebovat:

Vybavení

Krájení

Očisti a opracuj maso. Všechen tuk. šlachy a pojiva musí pryč. Maso rozkrájej na menší, tenké kousky. Pokud máš větší sušičku, klidně můžeš rozkrájet na větší delší štangle.

Kořenění

Maso se musí vždy před marinováním okořenit. Na 1 kg masa použij 20 gramů našeho základního koření na jerky a promíchej s masem ve velké míse.

Marinace

Do velké mísy vložíme všechny ingredience a pořádně je promícháme. Uzavřeme ideálně do vodotěsné dózy a necháme v ledničce marinovat minimálně 12 hodin. Nic ale nezkazíš tím, když maso necháš v lednici celý den. V tomto případě je ale vhodné občas mísu obrátit vzhůru nohama, aby maso bylo marinováno rovnoměrně.

Ochucení

Vyndej marinované maso z dózy, nech okapat a dej ho do velké mísy. Teď je ten správný čas na případné přidání libovolné příchutě - například chilli, která na mase vynikne. Doporučujeme 8-10 gramů libovolného koření na 1 kilogram syrového masa. Maso vyskládej na kovovou mřížku.

Sušení

Teď přichází nejdůležitější část celého procesu: sušení. Nejlepší je použít sušičku na ovoce. Pokud však sušičku nemáš, dá se jerky připravit i v horkovzdušné troubě. Začni se 70°C po dobu 2 hodin. Poté teplotu sniž na 40-50°C a pokračuj dalších 2-6 hodin. Hotové jerky poznáš tak, že se začnou krotit okraje masa. Pokud sušíš v troubě, maso pravidelně kontroluj. Po tom, co maso vyndáš ze sušičky, nech ho 3-4 hodiny dojít v pokojové teplotě.

jerky-s-tekutym-kourem

Skladování

Jerky skladuj v DOYpacku nebo uzavíratelné dóze s absorbérem kyslíku. Takhle ti maso vydrží čerstvé i několik týdnů.

Nakup si vše potřebné u nás

Chceš si tento recept připravit doma? Zde je seznam položek, které si můžeš koupit v našem eshopu.

Další vhodné vybavení

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz