Chci aby se u mě v baru lidi cejtili jako doma v obýváku

freeride1
 

Jsme rádi, že naše maso se prodává na místech, která mají duši. V Kamenické ulici v Praze na Letné najdete bar, který se vám vreje díky svojí atmosféře do paměti už po první návštěvě. Jeho majitel Filip Haláček nám odvyprávěl celou story o tom, kdy, jak a proč si bar otevřel. 

Jak kluka z Jindřichova Hradce napadne otevřít si vlastní bar v Praze?

Hele, dostal jsem se k tomu v podstatě docela náhodou. Studoval jsem na FTVS a na škole jsem potkal lidi co se věnovali kitingu. Měli tady v Kamenické takovej obchod, showroom a lounge bar v jednom. Jmenovalo se to Kitelemenet Lounge & Shop. Každej tomu ale říkal Kite Bar. Kiting mě docela chytnul a tak jsem chodil sem do shopu kupovat věci, pokecat s lidma nebo jen tak na drink.

Asi už tuším, jak to bude pokračovat…

No jasně – postupně kluci přestávali stíhat se o shop starat, protože hodně času trávili na cestách jako instruktoři a tak se věci seběhly, že jsem od nich postupně celej prostor před pěti lety převzal.

To byl vždycky nějakej tvůj sen, mít vlastní bar?

Čoveče, asi jo. Mně se strašně líbila ta atmosféra starýho Kite baru. Bavilo mě tam chodit a potkávat zajímavý lidi. Někde uvnitř jsem si říkal, že bych někdy chtěl mít bar, kde ta atmoška bude podobná.  

Jak to tedy bylo úplně na začátku?

Šel jsem do toho původně s bratránkem. Ten pak po dvou letech založil rodinu a vrátil se na jih do Budějovic a bar v Praze už prostě nestíhal. Ale jedna důležitá věc tu po něm zůstala. Znal se s klukama z Feeride.cz magazínu a pomohl domluvit ofiko spolupráci. Pro nás bylo super dostat se blíž ke komunitě lidí, pro kterou jsme bar v podstatě cílili a oni získali zase místo, který můžou využívat pro různý svoje akce. Název jsme poupravili na Freeride.cz Cafe Bar a bylo hotovo.

freeride2

Je teď po pěti letech bar takovej, jak jsi původně chtěl aby vypadal?

Jo, jsem spokojenej. Já chtěl, aby ten bar byl takovej obejvák. Přijdeš na pokec, dáš si drink, nebo něco, co jinde nemají. Proto tu mám americký limonády, karibský rumy nebo sušený maso. Hudbu si tu lidi pustí přímo ze svýho mobilu přes BarBox. Prostě jako doma. Ze začátku jsme tu ani pivo netočili. Měli jsme jenom lahvovou Plzeň a Heineken.

No ale co se piva týká, tak jsi nakonec ustoupil.

Musel jsem:-)Nechtěl jsem, aby se z toho tady stala nálevna. To se naštěstí nestalo. Mám naražený vždycky dva sudy. Na prvním čepu mám Holbu, kterou v Praze moc lidí nezná a na druhým vždycky nějakou zajímavost z malých pivovarů. Takhle to sedí jak mě, tak snad i lidem, co sem chodí. Stejně to nakonec skončí u rumů.

Rumy – to je tvoje specialita. Proč zrovna tahle volba?

Mám k nim vztah, baví mě to. Pořád můžeš objevovat nové a nové. Na svých kitových a posléze i surfových cestách jsem se sem tam dostal do Karibiku a tam to je rumovej ráj. Okamžitě mě to uchvátilo a ihned jsem věděl, že chci mít v baru rum jako to hlavní. Mám tu kousky hlavně z Guatemaly, Venezuely nebo Dominikány. Rum teď začal být hodně populární a už to není tak unikátní. Ale když jsme začínali, tak sem na dobrej rum jezdili lidi přes půl Prahy.

OK, takže co je tvůj favorit?

Millonario Reserva 10y, Centenario XX, Zacapa Etiqueta Negra a z těch dostupnějších rozhodně Brugal – to je taková moje srdcovka. Rozhodně je přijďte vyzkoušet… :)

Co tuzemák?

Ten tu nemám. To naštěstí není rum.

Jaký lidí sem teda chodí? Dá se to nějak popsat?

Hlavní záměr byl, aby se tu mohli potkávali lidi všeho druhu. Aby si sem přišel dát drink skejťák, co jede zrovna od kyvadla, ale stejně tak i kravaťák, co si chce po práci dát dobrej rum. A přesně tak to tady večer chodí. To mě na tom strašně baví. Občas sem přijde někdo jen tak sám na blind, protože tuší, že si tu určitě s někým pokecá nebo potká zajímavý lidi.

freeride3

Chodí i cizinci? Letná je teď hodně kosmopolitní lokalita.

Najdou si sem cestu. Jak ti co tady žijou, tak i ti co projíždějí. I když sám moc nechápu, jak se o tom tady dozví – reklamu totiž nijak moc neřeším. Možná zajdou cestou z Letenské pláně nebo od někoho dostanou tip.

Co dál se tu děje? Já vím, že se tu pořádají různé akce…

Tak kromě takový tý klasiky jako jsou narozeninový a jiný párty tu občas máme cestopisný přednášky a různý projekce. Docela se to chytlo. Někdo někam vyjede a když se vrátí, tak tu o svých cestách pro ostatní udělá přednášku.

Jednou za čas tu jestě míváme shopping night. Je to jednorázová akce. Bar normálně jede a do toho jsou tu vystavený věci, který si můžeš prohlídnout, vyzkoušet a samozřejmě koupit.

Naše sušený maso jsi začal prodávat v Praze jako úplně první. Tak jak to jde?

Je to tak, nemám tu moc věcí k jídlu. Tyčky nebo oříšky má každej druhej bar a já chtěl i něco zajímavýho. Tak jsem kejvnul na maso i když jsem tomu na začátku moc nevěřil. Lidi si to ale oblíbili a ti co chodí pravidelně už to berou jako klasiku, když chtějí něco na zub.

Chilli nebo original?

Originál jede víc, přeci jenom na ostřejší chutě tu mám ty rumy.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz