Jak jsme sušili hada a krokodýla

Na našich cestách jsme už ochutnali leccos. Každá země nám vždycky dokázala nabídnout nějakou místní specialitu. Ale když nám jeden z našich dodavatelů dal seznam exotického masa, které má teď v nabídce, tak jsme trochu zaváhali. Dokážeme i my usušit fakt cokoliv? 

had a krokodyl

Byl to den jako každej jinej. Ráno přijel jeden z našich dodavatelů masa a kromě klasického dodacího listu nám přivezl i zajímavý seznam. Prý jestli by se nám z něj něco nelíbilo. Nabídka je sice limitovaná, ale není problém cokoliv ze seznamu objednat. Na papíře byl krokodýl, had, zebra, klokan a buvol. Cenu jsme moc neřešili. Ta byla vysoká úplně u všeho. Hned jsme si řekli, že když už se jmenujeme Plasovi, tak bychom měli určitě vyzkoušet naše vzdálenější příbuzné - plazi :-)

Později se ukázalo, že had z nabídky byla krajta. Druh krokodýla se nám bohužel vypátrat nepovedlo. Takže jak sušení dopadlo?

Sušený krokodýl

Pojďme si nejdřív říct, jak takové maso vlastně vypadá. Je bílé, křehké (připomíná trochu halibuta nebo platýze) a velmi málo prorostlé. Zřejmě proto, že se většinou používá maso kolem ocasu a tam se nachází silně namáhané svalstvo. Pokud by se někdo bál, že maso bude mít nějaký specifický odér, tak ho můžeme uklidnit. Nic takového se nekoná. Ale chuť masa je dost specifická a upřímně ji nedokážeme přirovnat k ničemu, co známe. Každopádně maso je to ale jemné, má vysokou energetickou hodnotu a nízký obsah tuků. 

Po usušení a následném okoštování můžeme říci, že se jedná o výbornou příležitost k usušení nějaké té limitované edice. Problém ovšem bude s cenou. Ta by asi vyletěla až ke dvěma stovkám za malý pytlk.

suseny had

Sušená krajta 

Její maso je bělejší s růžovou texturou uvnitř. Dostali jsme ho v podobě několika dlouhých štanglí, které jsme jen jednoduše rozřízli na dva menší proužky, naložili a dali sušit. Prostě tak, jako vždycky. Jenže.... Krajta náš proces marinace a následného sušení moc dobře nesnášela. Maso bylo velmi tuhé i těsně po usušení a celkový dojem z něj byl velmi pochmurný. Ocet tady napáchal více škody, než užitku. Maso díky němu nezkřehlo a jen zanechalo v puse nepříjemný pocit kyselosti.

Na nějakou limitku bychom to tedy rozhodně neviděli. Chuťově to je bída a cena je dokonce dvakrát vyšší, než v případě krokodýla. 

suseny krokodyl

Závěr

Super zkušenost. Víme, jak bychom mohli třeba hada příště udělat jinak. Krokodýl určitě nenavštívil naši sušičku naposledy a takovej buvol se nám jeví jako další kandidát na vyzkoušení. 

Co by sis přál ty? Stačí napsat do komentáře a my to zkusíme. Masu zdar!!

DIY

Chceš si taky usušit maso doma?

Dodáme ti všechno, co potřebuješ na domácí sušení, včetně receptu a potřebných ingrediencí. Jen to maso si musíš sehnat sám.

Chci sušit doma

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz