Rozhovor s Ondrou o nových nožích Maso Here

V našem e-shopu už máme pár týdnů nové řeznické nože určené nejen pro výrobce domácího sušeného masa. Jelikož máme s těmito noži dlouhou a hlavně dobrou zkušenost, připravili jsme si pro vás rozhovor s naším hlavním masožravcem Ondrou. Ten už vyzkoušel pěknou řádku nožů, takže ví, kdy a jaký nůž použít.

 

Do naší nabídky jsme zařadili limitovanou edici nožů Maso Here. Celkově nabízíme tři typy. Jaký je podle tebe ten základní, který by žádnému masožravci neměl doma chybět?
Když se budeme bavit o krájení masa, tak špalkový nůž je povinná výbava každého výrobce domácího sušeného masa.

Co zbylé dva nože? Ty se používají v jaké části přípravy sušeného masa? 
Nože s horní špičkou jsou ideální na vyřezávání případných šlach, tuků a jiných pojiv, které někdy jsou spíše na škodu, než užitku. Nabízíme dvě velikosti, protože přeci jenom, každý má jinou velikost ruky a v noži je třeba mít dobrý cit, aby ruka vedla přesný řez kde je třeba.

Jaká je kvalita a životnost nožů? 
Nože jsou vyrobeny z kvalitní nerezové oceli, takže není nutné se bát, že by nože během 1 roku se zničili. Když se bude člověk o nůž správně starat a brousit ho, tak se díváme minimálně na 10-ti letou životnost, ale určitě může být mnohem delší. Svůj první špalkový nůž mám už 10 let a je stále jako nový (i když broušením ho už pár milimetrů ubylo)

image (12)

Před několika lety jsi byl v Jihoafrické republice, kde má biltong své kořeny. Spoustu jsi tam toho ochutnal a viděl i tradiční přípravu. Jaké nože používají místní výrobci?
Nože jsou vesměs stejné po celém světě, je třeba si uvědomit, že velkou roli hraje rukojeť, pokud vám nůž nepadne dobře do ruky, tak s ním nikdy dobře krájet nebudete. Místní výrobci používají většinou stejné nože jako u nás.

Jak důležitý je mít kvalitní nůž při velkovýrobě sušeného masa? 
Pokud se budeme stále bavit o ruční výrobě, tak je to alfa omega. Vaše ruka je zodpovědná za dobrou i špatnou chuť. Vynechaná žíla? To bude pěkně žvýkat a nebude to dobré. Dobrý poměr tuku? Maso bude pak šťavnatější a chutnější. Když nakrájíte maso moc tlustě, tak se maso bude sušit velmi dlouho a ve výsledku nemusí pak ani dobře chutnat, protože koření už nepronikne do tlustšího středu.

Kolik jsi ty vyzkoušel nožů a jaká jsou hlavní kritéria, která by měl tvůj ideální nůž mít?
To už pár desítek bude (smích). Ale jak jsem říkal, rukojeť dělá hodně. Ale nejhlavnější kritérium je ostrost. Tupý nůž je to nejnebezpečnější, co můžete mít při krájení. A nikdo se přece nechce zranit. Já osobně mám trochu větší ruku a sílu, tím pádem preferuji delší čepel. I doma všechno krájím velkým nožem.

image (11)-min

Můžeš na závěr našim fanouškům a zákazníkům shrnout, proč by tyhle nože neměly v šuplíku chybět žádnému masožravci? 
Nejsem moc fanoušek drahých nožů - ty patří většinou úplným profíkům do závodů, kuchyní apod. Bavíme se tu o domácím sušení a tam je třeba už spíš zvolit dobrý poměr cena/výkon, což u těchto nožů je naprostý standard. U dražších nožů je třeba precizní broušení, aby ostří vydrželo. U těchto nožů jsem i zkoušel domácí brousky (což není opravdu dobrý nápad), ale jako nouzovka si taky poradí s nabroušením. Je dobré si koupit za pár stovek ocílku a naučit se s ní - není to raketová věda, stačí držet nůž ve správném úhlu a lehce přejíždět po noži, aby se srovnalo ostří. Uvidíte, že si nůž jenom lehce přejedete a nebude ho třeba tak často nosit do brusírny (což by se mohlo udělat jednou ročně - záleží podle používání a opotřebení ostří). Tyhle nože jsou prostě odolné téměř na vše (jenom dejte pozor na plastovou rukojeť - rozpálená pánev nebo hrnec jim nesvědčí), Jestli hledáte dobrý nůž, který s vámi zestárne, tak už nemusíte hledat dále.

Máš ještě nějaké otázky, které jsme nezodpověděli? Ptej se na našem e-mailu nebo facebooku!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz