Pomalý hrnec: Pulled Pork s Tekutým Kouřem

Princip vaření v pomalém hrnci má kořeny v tradici přípravy pokrmů pomocí nízké teploty a dlouhé doby vaření. Tato metoda se vyvinula z tzv. "slow-cooking" nebo "low and slow" stylu vaření, který pochází především z jižních regionů Spojených států, kde bylo k dispozici dostatek času a levného masa.

jakubplas_CrockPot_Pulled_Pork_with_liquid_smoke-min 

Dříve se využívaly například kouřové domy a grily, kde bylo maso vystaveno nízké teplotě po dlouhou dobu, čímž se dosáhlo měkkosti a bohaté chuti. S postupným rozvojem domácích spotřebičů se začaly objevovat i moderní pomalé hrnce, které umožňují jednoduše připravovat podobné chutné pokrmy doma.

Tento způsob přípravy jídel umožňuje postupné uvolňování chutí a aromat a zajišťuje měkkost a šťavnatost masa a zeleniny. Tekutý kouř je skvělým doplňkem, který může přidat do jídel zajímavou, kouřovou chuť. Zde je recept na trhané vepřové s použitím tekutého kouře:

Pulled Pork s Tekutým Kouřem

Ingredience:

  • 2 kg vepřové plecko
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička česneku v prášku
  • 1 lžička cibule v prášku
  • 1 cibule, nakrájená na plátky
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1-3 lžičky tekutého kouře
  • 1 šálek barbecue omáčky
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 1/4 šálku hladké hořčice
  • Housky nebo hamburgerové bulky

Postup:

  1. Smíchejte sůl, pepř, hnědý cukr, mletou papriku, kmín, česnek v prášku a cibulový prášek. Tuto směs rovnoměrně vetřete do vepřového plecka.

  2. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmahněte plecko ze všech stran, aby získalo hezkou zlatou barvu. Přesuňte plecko do pomalého hrnce.

  3. Přidejte na plecko nakrájenou cibuli a česnek.

  4. Ve skleněné míse smíchejte tekutý kouř, barbecue omáčku, jablečný ocet a hořčici. Tuto směs zalijte přes plecko.

  5. Nastavte pomalý hrnec na nízkou teplotu a vařte plecko po dobu 6-8 hodin, dokud maso není měkké a lehce se rozpadá.

  6. Poté vyjměte plecko z hrnce a pomocí dvou vidliček rozdrobte maso na vlákna.

  7. Slijte přebytečnou šťávu z hrnce a přidejte maso zpět do hrnce. Promíchejte maso s omáčkou a nechte ho ještě vařit dalších 30 minut.

  8. Podávejte v housce, bagetě nebo hamburgerových bulkách.

jakubplas_Generate_an_image_showcasing-min

Tento recept na trhané vepřové s tekutým kouřem je skvělým příkladem pomalého vaření, kterým dosáhnete vynikající chuti a textury masa. Bon appétit!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz