Recept na domácí jerky s tekutým kouřem, sójovkou a octem

Přinášíme ti další recept na domácí jerky, při kterém používáme tři naše oblíbené ingredince - jablečný ocet, sójovou omáčku a tekutý kouř. Můžeme ti tak snadno odměřit všechny potřebné přísady a opět také předat trochu toho našeho vědění. Postup vezmeme od úplného začátku, aby podle něho mohl maso sušit i úplný začátečník. 

recept-jerky-min
 

Ingredience

Příprava masa

  • Jako vždy je třeba okrájet z masa všechen tuk a nakrájet ho ideálně proti vláknu na tenčí plátky. Čím tenčí budou, tím bude maso rychleji usušené.
  • Doporučujeme mít ideálně všechny kousky stejně silné, aby prosušení bylo rovnoměrné.

NAŠE TIPY

  • Při krájení si můžeme pomoci mírným namražením masa, které pak bude tužší a snáz se bude krájet na tenké plátky.
  • Ponecháni tuku v mase je dobrý nápad, pokud chceš zvýraznit chuť. Má ale tendenci žluknout a rychleji se kazí. Proto dávej pozor při skladování, pokud se rozhodneš nějaký tuk v mase nechat.
  • Doporučené 2 lžíce worcesterové omáčky jsou nepovinné, protože její výrazná chuť velmi často přebíjí sílu ostatního koření

Marinace

  • Do velké mísy vložíme všechny ingredience a pořádně je promícháme.
  • Přidáme maso a promísíme vše tak, aby na mase nezbyl žádný suchý kousek.
  • Uzavřeme ideálně do vodotěsné dózy a necháme v ledničce marinovat minimálně 4 hodiny. Nic ale nezkazíš ani tím, když maso necháš v lednici celý den. V tomto případě je ale vhodné občas mísu obrátit vzhůru nohama, aby maso bylo marinováno rovnoměrně.
  • Po marinaci můžeme ještě dodatečně přidat například chilli příchuť, která na mase pak více vynikne.
  • Maso zceďte a nechte okapat, urychlíte tím proces sušení.

Sušení

  • Vše rozložte na rošty tak, aby se maso nedotýkalo a nepřekrývalo.
  • Začněte sušit na 70°C, po pár hodinách můžete ubrat teplotu a pokračovat v pomalejším sušení. Výsledný produkt pak nebude tak vysušený.
    • Pokud používáte sušičku se spodním/vrchním prouděním vzduchu přeskládejte po pár hodinách plata.
    • U sušiček se zadním proudem pak otočte plata vodorovně o 180°.
  • Pokud nechcete jerky moc přesušit, je třeba sledovat, zda se okraje mase nezačínají kroutit směrem nahoru. Pokud ano, tak je nejvyšší čas maso vyndat.

jerky-s-tekutym-kourem

Skladování

  • Po usušení nechte jerky řádně vychladnout.
  • Pokud plánujete vše okamžitě konzumovat, není třeba si lámat hlavu se skladováním.  
  • Pro dobu uchování delší jak dva týdny, ale doporučujeme maso balit do pytlíků a přidat absorbér kyslíku, který zamezí tvrobě plísní.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení