Recept na domácí jerky s tekutým kouřem, sójovkou a octem

Přinášíme ti další recept na domácí jerky, při kterém používáme tři naše oblíbené ingredince - jablečný ocet, sójovou omáčku a tekutý kouř. Můžeme ti tak snadno odměřit všechny potřebné přísady a opět také předat trochu toho našeho vědění. Postup vezmeme od úplného začátku, aby podle něho mohl maso sušit i úplný začátečník. 

recept-jerky-min
 

Ingredience

Příprava masa

  • Jako vždy je třeba okrájet z masa všechen tuk a nakrájet ho ideálně proti vláknu na tenčí plátky. Čím tenčí budou, tím bude maso rychleji usušené.
  • Doporučujeme mít ideálně všechny kousky stejně silné, aby prosušení bylo rovnoměrné.

NAŠE TIPY

  • Při krájení si můžeme pomoci mírným namražením masa, které pak bude tužší a snáz se bude krájet na tenké plátky.
  • Ponecháni tuku v mase je dobrý nápad, pokud chceš zvýraznit chuť. Má ale tendenci žluknout a rychleji se kazí. Proto dávej pozor při skladování, pokud se rozhodneš nějaký tuk v mase nechat.
  • Doporučené 2 lžíce worcesterové omáčky jsou nepovinné, protože její výrazná chuť velmi často přebíjí sílu ostatního koření

Marinace

  • Do velké mísy vložíme všechny ingredience a pořádně je promícháme.
  • Přidáme maso a promísíme vše tak, aby na mase nezbyl žádný suchý kousek.
  • Uzavřeme ideálně do vodotěsné dózy a necháme v ledničce marinovat minimálně 4 hodiny. Nic ale nezkazíš ani tím, když maso necháš v lednici celý den. V tomto případě je ale vhodné občas mísu obrátit vzhůru nohama, aby maso bylo marinováno rovnoměrně.
  • Po marinaci můžeme ještě dodatečně přidat například chilli příchuť, která na mase pak více vynikne.
  • Maso zceďte a nechte okapat, urychlíte tím proces sušení.

Sušení

  • Vše rozložte na rošty tak, aby se maso nedotýkalo a nepřekrývalo.
  • Začněte sušit na 70°C, po pár hodinách můžete ubrat teplotu a pokračovat v pomalejším sušení. Výsledný produkt pak nebude tak vysušený.
    • Pokud používáte sušičku se spodním/vrchním prouděním vzduchu přeskládejte po pár hodinách plata.
    • U sušiček se zadním proudem pak otočte plata vodorovně o 180°.
  • Pokud nechcete jerky moc přesušit, je třeba sledovat, zda se okraje mase nezačínají kroutit směrem nahoru. Pokud ano, tak je nejvyšší čas maso vyndat.

jerky-s-tekutym-kourem

Skladování

  • Po usušení nechte jerky řádně vychladnout.
  • Pokud plánujete vše okamžitě konzumovat, není třeba si lámat hlavu se skladováním.  
  • Pro dobu uchování delší jak dva týdny, ale doporučujeme maso balit do pytlíků a přidat absorbér kyslíku, který zamezí tvrobě plísní.