Koření, octy a marinády na sušené maso

Koření je základ. Trefit správný poměr hned na poprvé nemusí být tak snadné jak se zdá. My ti tak přinášíme nabídku vlastních směsí, kde budeš přesně vědět, kolik čeho je potřeba použít. Pokračovat 

Domácí sušení krok za krokem

Pro jistotu ti i tady přinášíme podrobný popis toho, co a jak musíš během sušení udělat, abys dospěl do cíle. My jsme samozřejmě ochotni pomoci v každém kroku. Taky mužeš mrknout na náš Youtube kanál, kde se všem postpům věnujeme ještě více podrobněji.

Krok 1: Krájení

Očisti a opracuj maso. Všechny šlachy a pojiva (prostě to bílé) musí pryč. Maso rozkrájej na malé, tenké kousky.

Krok 2: Kořenění

A v tomto kroku přichází na scénu náš Základ. Maso se musí vždy před marinováním okořenit. Právě tady použij naší Základní kořenící směs. Na 1 kilo masa použij 20 gramů koření a dobře ho promíchej s masem ve velké míse.

Krok 3: Marinování

Okořeněné maso dej do dózy, kde ho prolij naší Sójovou omáčkou nebo Worcestrovou omáčkou. Zavři dózu a nech maso alespoň 12 hodin marinovat. Pro lepší promíchání můžeš dózu po pár hodinách obratit vzhůru nohama, aby maso bylo rovnoměrně naložené. Ještě doporučujeme přidat Jablečný ocet, je skvělý konzervant a povoluje vlákna masa, aby nebylo po usušení tak tvrdé.

Krok 4: Ochucení

Vyndej namarinované maso z dózy, nech okapat marinádu a dej ho do mísy. Pokud nechceš maso s příchutí, tento krok klidně přeskoč. V opačném případě sáhni po naší Chilli nebo Hořčičné příchuti a na 1 kilogram syrového masa použij 6 - 8 gramů směsi. Můžeš ale samozřejmě zvolit vlastní poměr. Koření pak rovnoměrně promíchej s masem a začni ládovat sušičky.

Krok 5: Sušení

Pokud používáš sušičku na ovoce, tak rozprostři maso po platech a dohlédni na to, aby se maso nedotýkalo. Pokud maso sušíš v troubě, dej pod něj ovšem plech, který zachytí odkapávající marinádu. Pokud máš sušičku se špatnou cirkulací vzduchu, klidně po několika hodinách plata přeskládej, aby došlo k rovnoměrnému sušení.

Maso doporučujeme sušit ze začátku na max (cca 70°C) a po 1-2 hodinách stáhnout teplotu na 50°C. Chceme ho vysušit, nikoliv upéct. Pokud máš radši maso vláčnější, můžeš ho vyndat už po pár hodinách. Malý TIP jak poznat že už se maso přesušuje: Začnou se kroutit okraje. Po usušení dej maso na vzduch a nech ho ještě pár hodin uležet.

Krok 6: Balení

Pokud sušíš větší objemy masa, které neplánuješ sníst během pár dní, tak je tento krok velmi zásadním pro správné uchování tvého výtvoru. Ideální je maso zavakuovat, protože cílem je zamezit přístupu vzduchu. Pokud nemáš takovou možnost, tak nejlepším řešením je klasický doypack s absorbérem kyslíku.

Nejprodávanější

kour jeden
 
od 119 Kč
zaklad jerky
Kořenicí základ na jerky
Skladem (>10 ks)
P175
 
od 109 Kč
sojovka
Sójová omáčka 500ml
Skladem (>10 ks)
P149
 
149 Kč
12 položek celkem
prichut cesnek
Česneková příchuť
Skladem (>10 ks)
od 99 Kč
P086
koreni chilli
Chilli příchuť
Skladem (>10 ks)
od 99 Kč
P085
ocet
Jablečný ocet 500 ml
Skladem (>10 ks)
99 Kč
P083
zaklad biltong
od 109 Kč
P084
zaklad jerky
od 109 Kč
P175
koreni piri
Piri Piri příchuť
Skladem (3 ks)
od 99 Kč
P087
koreni horcice
Příchuť hořčice
Skladem (>10 ks)
od 99 Kč
P088
4 prichute
396 Kč –11 %
Příchutě Mix 4 ks
Skladem (3 ks)
349 Kč
S101
sojovka
Sójová omáčka 500ml
Skladem (>10 ks)
149 Kč
P149
grilovani uzena sul
od 99 Kč
P229
worcester
Worcester omáčka 500 ml
Skladem (>10 ks)
149 Kč
P230
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz